Над 720 училища, търговски центрове и различни институции в Република

...
Над 720 училища, търговски центрове и различни институции в Република
Коментари Харесай

Сигналите за бомби в РС Македония са от електронни адреси извън страната и се плащат с криптовалута

Над 720 учебни заведения, търговски центрове и разнообразни институции в Република Северна Македония са били обект на подправени сигнали за сложени взривни устройства от 19 октомври предходната година, когато имейлите до разнообразни институции започнаха да идват съвсем всекидневно, стана ясно от думите на министъра на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски в изявление по ТВ 24.

„ Това е една интензивна хибридна офанзива. Най-важното е, че Министерство на вътрешните работи и всички служби за сигурност работеха интензивно с цялостен потенциал. Сигналите са погрешни, сигурността не е била застрашена в нито един миг. Като министър внесох особено напътствие за работа при такива случаи и въз основата на това напътствие от петък предходната седмица работим взаимно с учебните заведения, с Министерството на образованието и науката “, сподели министър Спасовски, представен от Българска телеграфна агенция.

Спасовски уточни, че Министерство на вътрешните работи работи интензивно по разкриването на причинителите и в някои от случаите те са разкрити, а към този момент има „ изолирана по-голяма група ”, за която чака „ съответни и ефикасни резултати ”.

„ Като цяло в последните няколко отчета мога да заявя, че са изпратени имейли, които водят до IP адреси от Иран, Русия, както и VPN адреси, чиито снабдители също са от тези страни. Интересно е, че заплащанията за VPN услугите се правят с криптовалути, което в допълнение затруднява активността по разкриване на причинителите “, сподели Спасовски.

В последните месеци заканите за сложени взривни устройства се получават съвсем всекидневно, като главно учебните заведения, само че и други институции, включително огромни търговски центрове, хотели, летището, правосъдни институции и даже президентството и министерството на външните работи, са били обект на заканите, които след съответните инспекции от страна на Министерство на вътрешните работи се оказват подправени. През предходната седмица държавното управление на Северна Македония взе решение за съответни ограничения за справяне със сигналите за сложени взривни устройства в учебните заведения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР