Над 702 000 ученици от първи до 12-и клас ще

...
Над 702 000 ученици от първи до 12-и клас ще
Коментари Харесай

Започва новата учебна година. 702 000 ученици влизат в клас

Над 702 000 възпитаници от първи до 12-и клас ще влязат през днешния ден в класните стаи в 2349 учебни заведения в страната. Малко над 57 000 от тях ще прекрачат учебния предел за първи път. Учебната 2023/2024 година ще стартира също в 43 страни отвън границите на страната. Училищният звънец ще чуят близо 30 000 български деца, които се образоват в 398 неделни и в две български държавни учебни заведения в чужбина.

Министър-председателят Николай Денков на 13 септември, на взаимна конференция с министрите на образованието и науката проф. Галин Цоков, на превоза и известията Георги Гвоздейков, и с основния секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Живко Коцев показаха всички нужни ограничения, които страната подхваща, за сигурността на учениците в първия образователен ден и за безпроблемното начало на новата образователната година.

„ Работи се интензивно за възстановяване на изискванията, в които ще учат децата “, акцентира министър-председателят. Ремонтните действия в 507 учебни заведения към този момент са завършили, в 240 ще бъдат довършени до 15 септември тази година. В 63 ще продължат и след първия учебен звънец, само че е основана организация за естественото протичане на образователния развой.
Общо към 90 000 учители ще преподават през тази образователна година.
От тях 70 520 са в учебните заведения и центровете за личностно развиване, останалите ще се грижат за децата в детските градини. Техните заплати се усилиха с 15 %, считано от 1 януари 2023 година „ По този метод се поддържа равнището от 125 % по отношение на междинното заплащане в страната. За тази цел бяха обезпечени в допълнение 524 милиона лв. с бюджета за 2023 година “, сподели министър председателят.
Дигитализацията на българското обучение продължава.
За облекчение на учениците и родителите хартиените учебници от първи до седми клас ще бъдат налични в PDF формат и ще могат да се употребяват в платформата „ Дигитална раница “ още от първия образователен ден. Медицинската записка за опрощение на отсъствията на учениците ще се издава единствено електронно от 1 октомври тази година. „ Така освен ще облекчим работата на учителите, само че и ще се борим с отсъстващите и с фиктивните възпитаници “, сподели министър председателят акад. Николай Денков.

Той напомни и за новостите в изпитите от националното външно оценяване в четвърти, седми и десети клас. В края на новата образователна година учениците, които не са съумели да ги положат заради медицински или различен сериозен проблем, ще имат право да го създадат на спомагателна дата по съответния предмет.

„ На едносменен режим са 90 % от учебните заведения в България. Възможността за прекосяване и на останалите е обвързвана с няколко значими плана по разнообразни стратегии, които стартират от тази образователна година “, сподели министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. По думите му най-важният е обвързван с Плана за възобновяване и резистентност, в границите на който стартира строителството на осем нови учебни здания. Наред с това към 116 просветителни институции – детски градини и учебни заведения, ще бъдат главно ремонтирани или разширени.

Министър Цоков акцентира, че с помощта на признатия бюджет за 2023 година са заложени две капиталови стратегии с общ бюджет от близо половин милиард лв., ориентирани към строителство и ремонт на здания на детски градини и учебни заведения, както за строителство и ремонт на спортни салони и площадки. В едната от тях – програмата на държавното управление за градеж на детски ясли и градини, се отделят 240 милиона лв., като задачата е да се построят най-малко 30 нови детски ясли и детски градини, както и най-малко 40 учебни заведения с условия за образование на едносменен режим.
Учениците в София учат общо 25 непознати езика, 11 профила и 135 специалности в професионалното обучение, оповестиха от Регионалното ръководство на образованието в София-град.
През предходната година близо 32 000 деца са взели участие в общо 50 национални олимпиади и надпревари. Тази образователна година в София има осъществен банкет в 245 профилирани паралелки и в 178 професионални. Образователните институции в столицата са 581. Училищата са 281, а детските градини – 290. Учениците в столицата са 142 718, а децата в детските градини – 47 652. За всички тях се грижат общо 18 900 педагози. Младите учители под 30-годишна възраст в учебните заведения са 1797.
За тази образователна година е подготвена специфичната платформа на МОН „ Дигитална раница “, съдържаща структурирано образователно наличие
За новата образователна година е подготвена по този начин наречената цифрова раница, в която е структурирано по обособени тематики образователно наличие за класовете. „ Дигитална раница “ е специалнa платформа на Министерството на образованието и науката (МОН), която учителите и учениците могат гратис да употребяват на адреса: https://edu.mon.bg/. Достъпът до нея се реализира посредством националните просветителни сметки на ученика и учителя в @edu.mon.bg или с регистрацията на родителя в Националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение (НЕИСПУО).

В платформата ще са налични и учебниците, които са определени по съответния предмет от учителите. Тя дава опция също за основаване на наличие и уроци, с цел да може образованието на учениците да бъде доста по-интерактивно.

Платформата прави транспорт на всички действия от действителна в цифрова среда, като това включва следните функционалности, налични за учители, възпитаници и родители: електронен дневник – оценки, мнения, отсъствия; предоставяне на домашни задачи и следене на тяхното осъществяване в срок; приемане на рецензии; статистики за осъществяването на домашните и самостоятелния учебен прогрес; огромна база от цифрово наличие в меню Mozaik (видеа, 3D модели и анимации); основаване на образователно наличие – динамични запаси, тетрадки за упражнение, принадлежности, видеоклипове, шерване на устройства.
Отсъствията на учениците по медицински аргументи към този момент ще се извиняват по електронен път
Друга оригиналност в образованието от тази образователна година е обвързвана с здравната записка за опрощение на отсъствията на учениците от първи до 12-и клас, която ще се издава единствено по електронен път от 1 октомври 2023 година Това доста ще облекчи родителите, ще понижи административната тежест за учителите и ще отбрани в допълнение достъпа до персоналните данни на децата. Процесът по издаване на е-медицинска записка беше показан на 12 септември от министъра на електронното ръководство Александър Йоловски, от министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков и от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Нововъведението е част от реализацията на третата фаза на Националната здравноинформационна система, като отстрани изцяло издаването на хартиени бележки, а спомагателната функционалност бе създадена от „ Информационно обслужване “ АД.
В националното външно оценяване в седми клас по български език и по математика ще има промени през образователната 2023/2024 образователна година
През новата образователна година 2023/2024 седмокласниците ще разполагат с повече време на изпитите си от националното външно оценяване по български език и литература (БЕЛ), и по математика. За първата част те към този момент ще имат 75 вместо 60 минути, което ще им даде опция за по-спокойна и задълбочена работа.

Още една смяна в изпита след седми клас ще стане факт от започващата образователна година. Броят на дилемите и по двата предмета остава същият, само че по математика две от дилемите, които до в този момент са били с отворен отговор, ще станат с избираем. През годините се следи, че има възпитаници, които демонстрират познания, само че техническа неточност в хода на решаването на изискванията на отворените задания, води до неналичието на правилен краен отговор. С въведената смяна седмокласниците ще могат още в хода на изпита да се поправят, в случай че видят, че решението им не попада в изброените разновидности. Това освен ще спомогне за по-точна инспекция на знанията, само че и ще разреши включване на по-голям дял задания с практическо приложение.

Изпитът по български език и литература от националното външно оценяване в края на седми клас през тази образователна година ще е на 19 юни 2024 година, а по математика – на 21 юни 2024 година Това са одобрените със заповед на министъра на образованието и науката дати след завършилото публично разискване на графика за националните външни оценения. Изпитите са изтеглени със седмица по-късно спрямо предишни години, с цел да имат седмокласниците повече време за подготовка.

Десетокласниците ще положат изпитите си на дати, разнообразни от тези за седмокласниците – по български език и литература на 10 юни, а по математика – на 12 юни, като дните ще са образователни. Националното външно оценяване в края на четвърти клас ще е на 27 май (български език и литература) и на 28 май (математика).

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще бъде на 17 май, а втората наложителна матура и изпитът по професионална подготовка – на 20 май. Тези дни, както и датите на изпитите от националното външно оценяване за седмокласниците по български език и литература, и по математика, са неучебни.

След привършване на публичното разискване есенната почивка на учениците е избрана в интервала от 28 октомври до 1 ноември поради плануваните избори за локална власт, като се резервира броят на ваканционните дни.
Коледната почивка ще бъде от 23 декември до 2 януари, междусрочната – от 3 до 5 февруари, пролетната – от 30 март до 7 април за учениците от първи до 11-и клас, и от 5 до 7 април – за учениците от 12-и клас.
За първи път през тази образователна година ще има спомагателна дата за изпитите в четвърти, седми и десети клас, само че при отсъствие на първия изпит по медицински аргументи

Ученици от четвърти, седми и десети клас, които не са се явили на изпит от националното външно оценяване заради медицински или различен сериозен проблем, ще получат опция да се явят на нова дата, избрана от министъра на образованието и науката. Това плануват промени в Наредба номер 10 за организацията на дейностите в учебното обучение, направени по предписание на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

„ През годините изпитът след седми клас се е трансформирал в извънредно значим за децата, а системата действително е изключила опцията те да имат същински сериозен проблем, който да не им разреши да се явят на него “, разяснява тогава проф. Цоков. По думите му това е незаслужено. До момента за тези деца единствената опция беше да вземат участие с резултати от олимпиади и надпревари вместо с резултати от националното външно оценяване, само че не всички от тях се включват в тези изяви. В допълнение, значимо е да се даде такава опция и на учениците в четвърти, и в десети клас, изясни тогава той.

Промените в Наредбата плануват тази опция да се дава за деца, които са имали престой в болница, карантина или гибел в фамилията. Тези възпитаници ще бъдат допускани на изпита, на който не са се явили – по български език и литература, по математика или и на двата. Условието е техните родители да подадат заявление до съответния шеф на Регионалното ръководство по образованието в двудневен период след провеждането на изпита от националното външно оценяване, на който не са могли да се явят. Те би трябвало да приложат копия на документи от болничното заведение, от районната здравна ревизия, доказващи болничния престой или карантина, или копие на смъртен акт, като се показват и оригиналите им за сверяване. Новата дата за техните изпити ще бъде определяна със заповед на министъра на образованието и науката.

С смяната на учениците се обезпечават условия да аплайват в стадии на класиранията за местата от одобрения план-прием. В случай, че са завършили класиранията, учениците могат да се одобряват и над одобрения план-прием там, където балът ще бъде по-голям или еднакъв на последния класиран и признат в паралелката възпитаник, и изискванията на физическата среда на учебното заведение го разрешават.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР