Над 7000 души от държавната администрация и изпълнителната власт са

...
Над 7000 души от държавната администрация и изпълнителната власт са
Коментари Харесай

Тихият преврат на Радев

Над 7000 души от държавната администрация и изпълнителната власт са били заменени по време на последното служебно държавно управление, назначено от . Това са 7% от всички държавни чиновници и неслучайно вторият длъжностен мандат на Гълъб Донев се назовава от хората в службите " тихия прелом на Радев ". Това настояват осведомени източници на Actualno.com.

Най-ярките образци за масова чистка от служебно назначените чиновници на Радев са 2700 уволнени в транспортното министерство и прилежащите му структури, над 400 в Национална агенция за приходите (включително в централно ръководство и в териториалните дирекции). Фрапиращи са числата и в организациите и структурите към Министерство на земеделието - общо близо 1000 души са сменени единствено за 10 месеца. 

Над 500 са кадровите промени в звената към Министерството на районното развиване, към 600 в Младежта и спорта, а в дирекциите към Министерство на околната среда и водите уволнените чиновници са към 350. Властта, назначена от Радев, не се е поколебала да посегне и на Министерство на образованието, където над 200 души са били сменени по време на служебната власт. A в Министерство на вътрешните работи цели 1793 души са били уволнени от август 2022 година до юни 2023 г. 

Немалка част от заменените са хора на управително равнище, разпоредителите с бюджет и други основни фигури по места и в централните държавни структури. Всичко това може да се преглежда като подсигуряване с еднолична власт, без да има надзор от законодателния орган - Народното събрание. 

Трудното следва

Големият тест за настоящето ръководство обаче следва -  промяната и кадровите промени в бранш " Сигурност ". Службите в България са територията, където ползите вид " президентска република " са най-големи. Предвид държанието на Радев що се отнася до войната в Украйна, тъкмо там следва да се търсят и някои принадлежности за политическа приложимост. Когато новото държавно управление, излъчено от Народното събрание, даде ход на промените в спецслужбите, тогава може да чакаме най-яростните офанзиви и крайни дейности на президента, в обезверен опит да бутне ръководещата сглобка, която унищожи всичките му проекти да ръководи еднолично, разясняват хора от ръководещия в този момент политически кръг. А съгласно Конституцията: " Държавният глава има право да насочва обръщения към народа и към Народното събрание. Чрез тях той показва позиция като обединител на нацията ". Това е записано в главния документ, който обрисува какво прави президентът на България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР