Над 7000 допълнителни смъртни случая, свързани с КОВИД-19, се появиха

...
Над 7000 допълнителни смъртни случая, свързани с КОВИД-19, се появиха
Коментари Харесай

Covid скандал разтърси Румъния: Как се появиха допълнителни 7000 смъртни случая?

Над 7000 спомагателни смъртни случая, свързани с КОВИД-19, се появиха в Румъния след скандал към докладването и регистрацията на леталните изходи от заболяването, оповестява осведомителният уебсайт Зиаре.

От 28 май статистиката, която всеки ден показва Групата за стратегическа връзка към държавното управление, включва и смъртни случаи от КОВИД-19, които не са настъпили през последното денонощие. Така се стигна до обстановка, при която през вчерашния ден бе обявено за 277 смъртни случая, от които 256 са настъпили по-рано, а в действителност леталните изходи за денонощието са 21, показва Зиаре. От 28 май насам е обявено за общо 724 смъртни случая, които не са били докладвани навреме.

До установяването на разминаванията се стигна след изказвания на Влад Войкулеску, когато бе уволнен от поста министър на опазването на здравето през април. Войкулеску сподели тогава, че смъртните случаи, свързани с КОВИД-19, са повече от публично известия брой и че съществуват огромни разминавания сред платформите за докладване на такива - Коронаформс (CoronaForms) и Алерте.мз.ро (Alerte.ms.ro).

Премиерът Флорин Къцу пое краткотрайно министерството на опазването на здравето през април и назначи комисия, която да ревизира обстановката. От отчет на комисията стана ясно, че разминаванията сред двете платформи е над 7000 смъртни случая, съобщи за Зиаре някогашният министър на опазването на здравето. Според него разликата евентуално е още по-голяма.

Световната здравна организация (СЗО) признава, че броят на смъртните случаи от коронавирус е по-голям от този, който се оповестява публично. Влад Войкулеску показва обаче, че СЗО засяга случаи, при които хора са умряли вкъщи си и не са били тествани.

" При нас става дума за нещо напълно друго. Става дума за хора, които са били тествани в лечебните заведения за КОВИД-19 . И все пак не са влезнали в формалната статистика ", изяснява някогашният здравен министър.

Според него до тази обстановка се е стигнало поради " неприятна методология, неспазване на методологията и липса на мониторинг от страна на Института за публично здраве ".

Докладът на комисията, назначена от премиера Къцу, разкри на 14 май, че разликата сред записаните случаи в двете платформи е над 7000. Докладът обърна внимание, че системата на двойно оповестяване на смъртните случаи в две платформи, които употребяват друга методология, основава комплициране и изисква спомагателни старания за инспекция на данните.

" Извлечение от двете бази данни демонстрира, че до 31 март 2021 година са регистрирани 31 132 смъртни случая в Аlerte.ms.ro и надлежно 23 931 смъртни случая в CoronaForms ", се показва в отчета.

Анализът е открил също отклонения в 13 лечебни заведения, от които са били поискани уточнения за смъртните случаи.

Доктор Мариус Джанта, съосновател на Центъра за нововъведения в медицината, съобщи за Зиаре, че тези данни са значими за оценка на обстановката с пандемията.

" Смъртността е доста значим индикатор за оценка на заплахата от една зараза ", уточни докторът и добави, че същото важи и за броя на доказаните случаи на заразяване.

По данни, годни към 8 юни, смъртните случаи, свързвани с КОВИД-19 в Румъния, са 31 155, а общият брой на доказаните случаи е 1 079 154.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР