Над 700 млн. лв. е бюджетът по подхода Водено от

...
Над 700 млн. лв. е бюджетът по подхода Водено от
Коментари Харесай

Зам.-министър Василева: Над 700 млн. лв. е бюджетът по подхода ВОМР за периода 2023 – 2027 г., насочен към развитие на местните икономики

Над 700 млн. лева е бюджетът по метода Водено от общностите локално развиване (ВОМР) за интервала 2023 - 2027 година, които е ориентиран към развиване на локалните стопански системи. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните доктор Лозана Василева по време на съвещание на Комитета по наблюдаване на Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони 2023 - 2027 година Тя разгласи, че Министерство на земеделието и храните планува да започва използването му до края на годината. Инвестициите по метода ВОМР ще бъдат ориентирани към развиване на локалните стопански системи - за повишение на заетостта и приходите, възстановяване на обществените услуги и изискванията на живот. Прилагането на ВОМР през интервала 2023 - 2027 година ще докара до повишение на привлекателността за работа и живот на териториите на локалните общности и понижаване на териториалните несъответствия в страната.

Д-р Лозана Василева посочи, че след закъснението в стартирането на метода сред финансиращите стратегии е контрактуван консенсусен механизъм за използване. Той се основава на еднофондово финансиране със средства от Европейският аграрни фонд за развиване на селските региони (ЕЗФРСР) и допълващо финансиране - от Европейския фонд за районно развиване и Европейския обществен фонд+. Изпълнението със средства от ЕЗФРСР ще се реализира без основни разлики от предишния програмен интервал. По този метод се обезпечава предвидимост и се дава опция за надграждане на постигнатото от Местните инициативни групи (МИГ) до момента.

„ Това е най-хубавото решение, което може да се реализира към този миг ", означи Бенджамин Феърбрадър от Генерална дирекция „ Земеделие и развиване на селските региони (DG AGRI) на Европейска комисия и акцентира значимостта на гарантирането на финансиране на МИГ от трите фонда.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР