Над 700 хиляди пенсионери ще получат увеличение на пенсиите си

...
Над 700 хиляди пенсионери ще получат увеличение на пенсиите си
Коментари Харесай

Служебният кабинет крие преизчислението на пенсиите, затова ПП пусна онлайн калкулатор

Над 700 хиляди пенсионери ще получат нарастване на пенсиите си от 1 октомври. Средствата за това бяха заложени в бюджета от държавното управление на „ Продължаваме промяната “. Преизчислението обгръща 1/3 от общия брой пенсионери в България. Целта е пенсиите да се осъвременят и да се отстрани несправедливостта, съгласно която по-отдавна отпуснатите са по-ниски по отношение на по-скоро отпуснатите, при еднакъв застрахователен стаж и възраст на хората.

Това показва съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев. Василев разясни:

„ С актуализацията, която беше импортирана от нашия кабинет и призната от Народното събрание, се усилват старите пенсии от 1 октомври. Това са пенсиите от 90-те години, отпуснати до 2008 година – главно тези, които са изостанали в годините, защото не са вярно индексирани, не е прилагано швейцарското предписание. Националния застрахователен институт (НОИ) за жалост няма да извърши закона и няма да изпрати разпорежданията преди влизането на тези пенсии в действие на 1 октомври. Това, което ние направихме за облекчение на хората, е да пуснем, където те могат да вкарат данните, свързани с тяхното пенсиониране и на база на това да видят по какъв начин би се актуализирала пенсията в самостоятелен размер - без вдовишки добавки и спомагателни пращания, които те получават отвън главната си пенсия “.

След преизчисляването междинната пенсия ще приближи 725 лева и ще нарасне с малко повече от 8,5% по отношение на септември 2022 година Преизчислени ще бъдат пенсиите, свързани с трудова активност – за застрахователен стаж и възраст. По друга формула ще се преизчисляват тези за неработоспособност и вдовишките. 

Преизчисляването би трябвало да се прави служебно от Националния застрахователен институт (НОИ). Служебното държавно управление обаче реши Национален осигурителен институт да пусне новоизчислените пенсии след изборите, на 3 октомври, макар че това трябваше да бъде направено най-малко седмица по-рано, с цел да могат хората да си ги видят. 
Именно по тази причина, за облекчение на жителите, „ Продължаваме промяната “ направи калкулатора, посредством който всеки може да сметне новата си пенсия.

Полученият посредством калкулатора размер се съпоставя с размера на пенсията за предходния месец септември. Когато преизчисленият размер на пенсията и размерът ѝ към 30 септември 2022 година не са равни, пенсията се дефинира в по-високия размер.



КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР