Над 70 сигнала срещу главния прокурор са проверявани от различни

...
Над 70 сигнала срещу главния прокурор са проверявани от различни
Коментари Харесай

Прокуратурата: За 5 г. са проверени над 70 сигнала срещу главния прокурор

Над 70 сигнала против основния прокурор са проверявани от разнообразни институции в страната, оповестяват от държавното обвиняване.

Те са за интервала от 2018 година до сегашния миг. Сигналите са против Иван Гешев в качеството му на прокурор, административен началник на Специализирана прокуратура, заместител основен прокурор и основен прокурор на България.

Според вносителите основният прокурор показва държание, което е в несъгласие с въведените стандарти

Сигналите са с изказвания за осъществени от него нарушавания и/или закононарушения. “Те са подадени от жители, юристи, цивилен сдружения, медии, неправителствени организации, асоциации. Отделно от това Прокуратурата на България неведнъж се е самосезирала и по изявления в средствата за всеобща информация за да се ревизират изнесени данни за вероятно осъществени от основния прокурор нарушавания или закононарушения ”, прецизират от държавното обвиняване.

От там прецизират, че сигналите, подадени в прокуратурата, навреме са изпращани по подготвеност на Специализираната прокуратура, а след закриването ѝ с решение на Народното събрание.

Георги Кузманов счита, че обвинител №1 злоупотребява със служебното си състояние

“По сигналите наблюдаващите прокурори навреме са упълномощили осъществяването на инспекции на органите на Главна дирекция „ Национална полиция “, ГДБОП, КПКОНПИ и други

Ежегодно сигнали против Иван Гешев са подавани и/или препращани до Върховния административен съд, Софийски областен съд, Софийски градски съд, Инспектората към Висш съдебен съвет, Инспектората към ВКП, КПКОНПИ, Комисията за отбрана от дискриминация, Комисията за професионална нравственос и предварителна защита на корупцията във Висш съдебен съвет ”, допълват от прокуратурата.

Страната не е изпълнила задължението си по Европейската спогодба за екстрадиция

Те прецизират, че във Висш съдебен съвет са импортирани и оферти от министри на правораздаването и от членове на Висш съдебен съвет с искане за предварително освобождение от служба на основния прокурор, основанията за които са разисквани обществено и са притежание на обществеността.

Предложенията на служебния правосъден министър проф. Янаки Стоилов и на идващия правосъден министър Надежда Йорданова бяха отхвърлени от Пленума на Висш съдебен съвет, безапелационни са те.

Според прокуратурата според настоящото законодателство не е имало и няма спънка да се води без значение следствие против основния прокурор.

Вероятно основният прокурор е в кабинета си в Съдебната палата

“Във връзка с постъпилите сигнали и формираните преписки Иван Гешев е давал неведнъж пояснения пред прокурор, ДАНС и КПКОНПИ. В хода на осъществявани инспекции съгласно компетентността си прокурорите са се произнасяли всъщност, както се действа по всички останали преписки против български жители. Стандартът е еднакъв, без значение от служебното състояние на лицето, против което е ориентиран сигналът ”, прибавят от прокуратурата.

От държавното обвиняване показват, че внушенията за това, че основният прокурор е безотговорен, безотчетен и всесилен, не дават отговор на истината в случай, тъй като той неведнъж се регистрира.

“Вече трета година народните представители не извършват конституционното си обвързване да изслушат отчета на основния прокурор за използването на закона и за активността на прокуратурата и на проверяващите органи. За последно националните представилите са инициирали чуване на докладите на основния прокурор, ръководителите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд през 2020 година В същото време обаче Иван Гешев е изслушван пред парламентарни комисии, което потвърждава, че механизъм за търсене на отговорност от основния прокурор съществува ”, считат от прокуратурата.

“Видно от посочената статистическа информация за сигналите и осъществените по тях инспекции, изказванията, че основният прокурор е недостижим е политическа теза, която е в действителност и правно неоснователна, разрушава престижа на прокуратурата и основава у обществото съмнение към държавните институции ”, показват от държавното обвиняване.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР