Над 70% от персонала е ваксиниран срещу COVID-19 в едва

...
Над 70% от персонала е ваксиниран срещу COVID-19 в едва
Коментари Харесай

Само в 4% от училищата е ваксиниран над 70% от екипа

Над 70% от личния състав е имунизиран против COVID-19 в едвам 4% от учебните заведения в България. При детските градини този дял е 3%. В съвсем две трети от учебните заведения имунизираните педагогичен и непедагогически експерти са под 30%, при детските градини такова е ситуацията в 75% от екипите.

Това демонстрира изследване на Министерството на образованието и науката (МОН), извършено при започване на юли, догато до шефовете бяха разпратени онлайн анкети.

В същото време имунизирането на заетите в детските градини и учебните заведения е основно значима причина за спокойното присъствено осъществяване на образователните занятия през идната образователна година.

Ето за какво МОН стартира осведомителна акция за имунизиране. Идеята е заетите в системата да могат да създадат осведомен избор за или срещу имунизациите. Вече се организират районни срещи с шефове на детски градини и учебни заведения. На тях медицински експерти с народен и районен престиж отговорят на всички въпроси за изгодите и рисковете от имунизациите против ковид. Предвиждат се също повсеместни диалози по тематиката на равнище учебно заведение.

Както " Марица " писа, МОН изготвя актуализирани насоки и потребни материали за връщане към присъствен учебен развой след дълготрайно образование от отдалеченост, както и за евентуално незабавно прекосяване още веднъж към отдалечени занятия. Те ще бъдат публикувани до учебни заведения и детски градини през Регионалните ръководства на образованието. Ще бъде обезпечена също леснодостъпна и настояща база с информация и материали във връзка с персоналното здраве и сигурност в пандемията за потребностите на просветителната система.

Според експертите имунизациите са най-сигурният метод да предпазим себе си, околните, учениците и сътрудниците си от COVID-19. А лятото е най-подходящият миг за имунизация поради дребното заболели.

Информационната акция е нужна, считат и членовете на Отрасловия съвет в системата на предучилищното и учебното обучение. По предложение на обществените сътрудници се взе решение учителите, които се имунизират, да получат два дни спомагателен заплатен отпуск. Те ще могат да го употребяват по собствен избор - едновременно или на два пъти след първата или след втората доза ваксина.

Училищата, които доближат най-малко 70% имунизиран личен състав, ще получават особено удостоверение от МОН за принос към запазване на публичното здраве.

Снимка: Атанас Кънев
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР