Над 70% от пациентите с рак на белия дроб в

...
Над 70% от пациентите с рак на белия дроб в
Коментари Харесай

За 70% от пациентите с рак на белия дроб диагнозата идва късно

Над 70% от пациентите с рак на белия дроб в България се диагностицират в трети и четвърти етап на болестта, като прогнозата за 5-годишна преживяемост при тях е под 5% . Това разгласи доцент Димитър Калев, онколог в СБАЛОЗ " Д-р Марко Марков " - Варна на конференция, отдадена на " Рак на белия дроб - ранна диагноза и доказателства за скрининг ".

Данните сочат, че от всички онкологични болести ракът на белия дроб е най-често срещаната причина за гибел при мъжете и втората при дамите. Ракът на белия дроб визира над 1,8 млн. души в международен мащаб .

В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по периодичност при дамите. През 2016 година със болестта са диагностицирани над 4000 българи . Годишно в Европа 270 000 от диагностицираните със болестта умират.

Генетичните проучвания са значима част от диагностичния развой, тъй като посредством тях могат да се разпознават точните пациенти, при които персонализираната терапия би била използвана и ефикасна.

" Генетичните проби демонстрират дали туморът има характерности, които го вършат предразположен на лекуване. Тези характерности могат да бъдат открити в кръвта, телесните течности или тъканите и да разрешат идентифицирането на характерни подтипове на болестта ", изясни Калев.

Той уточни, че откакто генетичният профил на тумора бъде избран , се основава опция за назначението на по-ефективно и уместно за съответния пациент лекуване.

Доц. Калев изрази страдание, че макар откритата и потвърдена причинно-следствена връзка сред рака на белия дроб и тютюнопушенето, е значимо да се означи, че белодробният рак се среща постоянно и при пациенти непушачи , като се подрежда на 7-мо място след най-често срещаните ракови болести в световен мащаб.

" Приблизително 25% от всички случаи на рак на белия дроб по света се откриват при хора, които са били непушачи през целия си живот ", сподели още той.

Доц. Калев предвижда, че по-добрата преживяемост се записва единствено при пациенти с диагностициран карцином в ранен етап, което дава опция за навреме оперативно и медикаментозно лекуване. Ето за какво експертите предлагат ранна профилактика и здравословен метод на живот, като от значително значение е идентифицирането на рисковите за болестта групи.

Сред най-честите признаци на рака на белия дроб са : непрекъсната кашлица, дефицит на въздух, изкашляне на кръв, болежка в гръдния панер, рамото или гърба, промени в гласа, дрезгавост, повтарящи се белодробни инфекции, затруднено преглъщане, необяснима загуба на тегло, уязвимост, отмалялост, болки в кости и стави, необясними счупвания на кости, главоболие, некоординирани придвижвания, тромбози или кървене, нарушаване на паметта, отичане на врата. Данните сочат, че 25% от пациентите с рак на белия дроб нямат признаци.

Най-честите рискови фактори за рак на бял дроб са дейното или пасивното тютюнопушене, хронична обструктивна белодробна болест, замърсяване на въздуха, някои химикали и типове радиация, фамилно влечение към белодробен рак.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР