Над 70% от използваната вода в България отива за охлаждане

...
Над 70% от използваната вода в България отива за охлаждане
Коментари Харесай

Харчим над 70% от водата за охлаждане при енергопроизводството

Над 70% от употребяваната вода в България отива за изстудяване при енергопроизводството - информацията е на природозащитната организация „ Грийнпийс България “, представена от БНР.

Дни преди парламентарния избор еколозите слагат въпроса за бъдещето на водните запаси на страната и упорстват за съответни решения на казуса с дефицита на вода.

Еколозите упорстват за ясна визия за потреблението на вода в енергийната система през идващите 10 години, както и за възстановяване на качеството на реките наоколо до въглищните централи. Меглена Антонова:

" Призоваваме изключително ръководещите и изобщо институциите, да имат по-смели дейности. Има реки в България, които са избрани със статут " доста неприятно положение " ".

Посочват и образец за екологична злополука - нечистите води към Топлоелектрическа централа " Бобов дол ". Десислава Микова изясни:

" Наши проби демонстрираха нерегламентирано изпускане на големи количества въглищна пепел. Пробите бяха взети от река Разметаница ".

Седем от общо девет от най-големите въглищни централи у нас се намират в райони, сериозно застрашени от безводие, добави Антонова:

" Да преосмислим този метод на произвеждане на силата, тъй като водата като източник на живот за нас няма опция, до момента в който на доста от тези способи да произвеждаме сила можем да намерим други възможности, които са доста по-икономични във връзка с потреблението на вода ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР