Над 70 бизнес и финансови институции се включиха в призив

...
Над 70 бизнес и финансови институции се включиха в призив
Коментари Харесай

Над 70 организации призовават ООН за договор срещу замърсяването с пластмаса

Над 70 бизнес и финансови институции се включиха в апел към Организация на обединените нации за законово обвързващ контракт против замърсяването с пластмаса. Сред участващите компании са Coca-Cola, Nestlе, Procter & Gamble, PepsiCo и Unilever. Те упорстват, че " новият контракт е жизненоважен за установяването на високи общи стандарти за деяние от всички страни ".

В взаимното изказване се показва, че пластмасата има " значително отрицателно обществено, икономическо и екологично отражение " и би трябвало да се направи всичко допустимо, с цел да се спре замърсяването на околната среда. Затова групата твърди, че е неотложно " създаването на упорит интернационален и законово обвързващ контракт ".
Курс към кръгова стопанска система
Участващите бизнес и финансови институции считат, че посредством контракта ще се зададе курс към кръгова стопанска система за държавните управления, фирмите и обществото. Според тях би трябвало " строга конструкция на ръководство ", която да подсигурява съблюдаване на стандартизираните параметри от страна на членките на Организация на обединените нации, както и поддръжка за страните и промишленостите по време на преходния интервал.

Във вторник беше оповестен отчет на организацията Environmental Investigation Agency, съгласно който доказателствата за вредата от пластмасата се усилват и сега опасността от замърсяването с пластмаса е съвсем равносилна на рисковете от климатичните промени. " Въздухът, който дишаме в този момент, съдържа пластмасови микропарченца, има пластмаса в арктическия сняг, както и в почвата и в нашата храна ", показват създателите на отчета.
Реклама
Те приканват страните да се спогодят за контракт под егидата на Организация на обединените нации, който да има законови цели за понижаване както на производството, по този начин и на отпадъците. И допълват: " Ако тази вълна от замърсяване продължи, без да се вземат ограничения, предстоящото количество пластмаса в моретата до 2040 година може да надмине общото тегло на всичката риба в океана. "

Срещу самодейността за специфичен контракт за пластмасата се афишират някои страни през последните години. Но в същото време над 100 страни поддържат предлагането за такава полемика на идната сесия на Организация на обединените нации, отдадена на околната среда, през февруари и март. Макар опозицията да понижава обаче, към момента има спор какъв брой прецизен да бъде договорът и дали да бъде законово обвързващ.
За и срещу
Наскоро американският президент Джо Байдън съобщи, че поддържа основаването на световно съглашение, което е завой от позицията на неговия предходник Доналд Тръмп. Не е ясно обаче дали той ще успее да завоюва утвърждението на Конгреса. Докато Япония се пробва да смекчи упоритостите на възможния контракт, а Китай към този момент не е декларирал позиция.

Пред английската Военновъздушни сили проф. Ричард Томсън от Plymouth University разяснява: " Проблемът се корени в неустойчивите нива на произвеждане и ползване. Поддържането на политики, които единствено предизвикват използването на пластмаса, която е рециклируема, няма да бъде дейно, в случай че няма локална инфраструктура, посредством която да се събира, сортира и рециклира тази пластмаса ", споделя Томсън.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР