Над 70 000 души са напуснали домовете си в Североизточна

...
Над 70 000 души са напуснали домовете си в Североизточна
Коментари Харесай

НАТО и Русия призовават Турция за сдържаност в Сирия

Над 70 000 души са напуснали домовете си в Североизточна Сирия, прогонени от артилерийския обстрел и въздушните удари на Турция против локалните кюрдски сили, заяви Организация на обединените нации. На третия ден от интервенцията " Извор на мира " Анкара заяви за над 340 убити кюрдски бойци. НАТО и Русия приканиха Турция към въздържаност. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп предложи да посредничи за мир, а съветският президент Владимир Путин изрази опасения от възкръсване на " Ислямска страна ".


Турция продължава да усилва живата мощ и бойната си техника в кюрдските територии на сирийска територия. На най-интензивен обстрел през днешния ден са подложени позиции на Отрядите за национална самозащита на кюрдите в пограничните градове Рас ал Айн и Тал Абиад. Жителите им всеобщо мигрират към вътрешността на Сирия.
Филипо Гранди, висш комисар на Организация на обединените нации за бежанците: Десетки хиляди бягат от ескалацията на военните дейности. Животът на стотици хиляди е заплашен.
Към хора от рецензии към Турция през днешния ден се причисли и НАТО. Анкара обаче отвърна с неодобрение от нежеланието на съдружниците ѝ да признаят кюрдските сили в Сирия за терористи.

Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО: Споделих сериозната си паника, че тази интервенция усилва риска за още по-голяма дестабилизация на района и ще докара до доста човешко страдалчество. Разбирам, че Турция би трябвало да брани ползите си, само че чакам въздържаност от нея.Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция: Не е задоволително да кажеш, че разбираш, че Турция би трябвало да брани ползите си. Искаме същинска взаимност.
Такава обаче Турция очевидно няма да получи от Съединените щати. Напротив - републиканците в Конгреса упорстват за стопански наказания. Президентът обаче избира различен метод.

Доналд Тръмп, президент на Съединени американски щати: Може и да посредничим. Надявам се да можем да посредничим.
Руският президент пък предизвести, че под турски огън кюрдите изоставят без защита лагерите с хиляди бойци от другояче разгромената " Ислямска страна ".

Владимир Путин, президент на Русия: Аз не съм сигурен дали турската войска ще може бързо да вземе нещата под надзор.
Русия е подготвена да посредничи за помиряване сред кюрдите и управляващите в Дамаск.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР