Над 690 000 пенсионери още днес ще получат еднократно допълнително

...
Над 690 000 пенсионери още днес ще получат еднократно допълнително
Коментари Харесай

Как ще се изплащат пенсиите за февруари и докога ще има COVI...

Над 690 000 пенсионери още през днешния ден ще получат еднократно в допълнение заплащане от 75 лв. за това, че са приключили имунизационния си цикъл непринудено. Това разгласи общественият министър Георги Гьоков.

Той изясни още, че с пенсиите за февруари ще бъдат изплатени спомагателни суми на възрастните хора, които през януари са получили по-ниски суми от сбора на пенсията и добавката за Коронавирус по отношение на декември 2021 година По този метод заплащанията за януари би трябвало да се изравнят с тези от декември.

„ Такива заплащания ще има до края на месец юни”, увери министър Гьоков.

Той още веднъж акцентира, че няма пенсия, която да е по-ниска от получаваната в края на предходната година. „ Увеличението е приблизително с 12,9%. Няма такова огромно нарастване в границите на една година през последните 12 години”, съобщи Гьоков.

Проблемът пристигнал с Коронавирус добавките, които от 120 станаха 60 лв.. Така немалка част от пенсионерите взели по-малко пари от предходния месец. Доплащане ще има обаче още от този месец.

„ През февруари към пенсията, ще има още 3 доплащания – Коронавирус добавка от 60, доплащане за февруари за постигане на размера на декемврийската пенсия, както и доплащане за януари за постигане на декемврийската пенсия”, съобщи Гьоков. И акцентира, че още веднъж ще има разминаване сред януари и февруари. „ В размера на януарските заплащания влизат доплащания и за 7 дни от декември”, сподели министърът.

„ Няма пенсия, изплащана за цялостен застрахователен стаж и възраст, по-ниска от линията на бедността”, сподели Гьоков. При отпусканите обществени пенсии обаче това може да се случи. „ Волята ни е посредством системата за обществено подкрепяне да подпомогнем тези пенсионери, чиито приходи са под линията на беднотия, в случай че дават отговор на изискванията за подпомагане”, сподели Гьоков.

Управителят на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов изясни, че данните за пенсионерите със приключен имунизационен курс, които ще получат по 75 лв., се дават от здравното министерство. Такъв лист е възложен през вчерашния ден. Така на към този момент 516 000 души е изплатена сумата по банков път, на 172 000 души ще бъде изплатена в пощенските станции от през днешния ден.

Изплащането на пенсиите стартира на 7 февруари, добави още шефът на Национален осигурителен институт.

От 1 юли по Кодекса за обществено обезпечаване следва актуализация на пенсиите, напомни министър Гьоков. „ Тези 6,1% надали ще покрият инфлацията от тази година. Правителството възнамерява други дейности по пенсионната система. Работи се по разновидности за преизчисляване на пенсиите, тъй че да се компенсират Коронавирус добавките”, сподели Гьоков.



Свързани вести Радост за пенсионерите: Вижте по какъв начин изплащат от през днешния ден добавката за ваксинираните
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР