Над 675 000 детски артикули, сред които играчки, дрехи и

...
Над 675 000 детски артикули, сред които играчки, дрехи и
Коментари Харесай

Над 675 000 фалшиви детски артикула са задържали митничари

Над 675 000 детски продукти, измежду които играчки, облекла и други артикули, употребявани от и предопределени за деца, задържаха митническите чиновници през последните 18 месеца. При 68% от продуктите основанието за задържане е нарушаване на нормативната база, обвързвана със отбраната на правата по интелектуална благосъстоятелност. В останалите 32% от случаите става дума за контрабандни артикули, които не са били декларирани пред българските митници по съответния ред.
Сред арестуваните артикули най-вече са детските играчки - близо 340 000 продукти, за 94% от които компаниите, притежатели на търговски марки, са декларирали, че са подправени. На второ място в арестуваните детски артикули е групата на дрешките и други текстилни произведения - близо 87 000 броя, от които 82% са били подправени.
Най-често митническите чиновници задържат фалшификати на известни играчки - детски мобилни телефони, конструктори, фигурки, кукли и други. Често арестувана стока са и комплектите от тениска и къси панталонки, които имитират екипите на известни международни играчи.
Друга наклонност е върху всевъзможни артикули, в това число текстилни кърпи, лампи, обувки, палатки, опаковки за бонбони, писалищен материали и училищен принадлежности за дребните класове и други, да се слагат облиците на известни анимационни герои. По този метод се цели детето да бъде привлечено от тъкмо от тези артикули, а не от по-евтините други възможности без илюстрации.
Задържаните детски подправени артикули идват най-вече от Китай и Турция.
Наред с подправените и контрабандни артикули, през последните месеци, взаимно с органите на Държавна организация за метрологичен и механически контрол, Агенция "Митници " е предотвратила също по този начин реализацията на над 263 000 несъответстващи и рискови играчки. Най-голямо количество измежду тях са спинърите (251 900 бр.), както и топки за софтбол (115 732 бр.), както и в по-малки количества детски тротинетки, ховърборди и антистрес кубчета.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР