Над 674 млн. лева са заделени за Североизточния район за

...
Над 674 млн. лева са заделени за Североизточния район за
Коментари Харесай

Близо 700 милиона лева за реализиране на интегрирани проекти в Североизточна България

Над 674 млн. лв. са заделени за Североизточния регион за обмисляне, който включва областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен, за осъществяване на планове през сегашния програмен интервал 2021-2027 година посредством използването на новия инструмент Интегрирани териториални вложения (ИТИ), оповестяват от Областния информативен център – Варна. Това оповестиха от Областния информативен център - Варна за Varna24.bg.

Концепцията за ИТИ съставлява съчетание на планови хрумвания, включващи ограничения за разрешаване на районни основни проблеми и реализиране на съответна цел от Интегрираната териториална тактика за развиване на съответния район за обмисляне. В тяхното създаване и осъществяване би трябвало да вземат участие като сътрудници представители на национални институции и локални общности, бизнесът, неправителствени организации, научни среди, гражданското общество.

Общият запас за осъществяването на ИТИ е разпределен както по финансиращи стратегии, по този начин и по региони за обмисляне.

Водеща е Програма " Развитие на районите “, а по 10% от бюджета си за интегрирани териториални вложения ще заделят стратегиите " Развитие на човешките запаси “, " Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “, " Образование “, " Иновации и конкурентоспособност в предприятията “ и " Околна среда “.

Чрез ИТИ могат да бъдат финансирани инфраструктурни ограничения за поощряване на икономическата интензивност, енергийна успеваемост, пътна инфраструктура, зелена градска инфраструктура, просветителна, спортна, здравна, обществена и културна инфраструктура; екологични мерки; напредък и конкурентоспособност, поощряване на развиването на чистите технологии, кръгови и нисковъглеродни промишлености на МСП; интервенции във към този момент построени иновационни клъстери; действия в областта на образованието и достъпа до пазара на труда, предприемачество на уязвими групи; развиване на обществената стопанска система и други

Регионалният съвет за развиване взе участие в процеса на асортимент на концепции за ИТИ посредством експертните си звена - Звено за медиации, Звено за обществени съвещания и Звено за прелиминарен асортимент. В състава на първите две са включени специалистите от Областните осведомителни центрове. Звеното за медиации спомага за сформирането на партньорства сред заинтригуваните страни на районно равнище и коментира опциите за реализация на ИТИ, а Звеното за обществени съвещания провежда събития, свързани с разискване на подадените концепции на локално равнище.

Процедурата за кандидатстване с концепции за ИТИ посредством системата ИСУН 2020 е отворена до 27 септември 2023 година Като част от състава на двете експертни звена ОИЦ-Варна е разполагаем на евентуалните бенефициенти от региона всеки работен ден в офиса си на пл. " Св. Св. Кирил и Методий “ №2 /Козирката/.

Телефоните на центъра са: 052 820 911 и 052 820 955. Електронна поща за запитвания – [email protected].
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР