Над 6500 мъже са избягали незаконно от Украйна в Румъния

...
Над 6500 мъже са избягали незаконно от Украйна в Румъния
Коментари Харесай

Над 6500 мъже са избягали незаконно от Украйна в Румъния от началото на войната

Над 6500 мъже са избягали нелегално от Украйна в Румъния от експлоадирането на войната. Те са прекосили планините или са преплували водите на река Тиса, а някои от тях са платили с живота си, оповестява Диджи24.

Йон е единствено един от над 6500 украински мъже, които са минали нелегално границата с Румъния от началото на войната. Отнема му 30 секунди. Няколко дни преди този момент той е изваден от вкъщи си на улицата, с цел да бъде изпратен да се бие на фронта. Признава, че е дал на някого рушвет от 500 $, с цел да се прибере краткотрайно. Получава здравно удостоверение, че има здравословни проблеми.

„ На петия ден преплувахме река Тиса, без да се обръщаме обратно. Беше 24 юли 2022 година ”, спомня си 28-годишният Йон. Днес той пие кафето си на терасата на бара в Сигету-Мармацией, ситуиран единствено на 50 метра от граничния пункт. Има двойно поданство, не желае да се бие на фронта и споделя, че войната не е негова. „ Чувствам се повече румънец, в сравнение с украинец “, сподели мъжът.

Диджи24 цитира и кметът на Ремеци, околност, ситуирана на 25 километра от Сигету-Мармацией в най-северната част на Румъния, който споделя, че в първите месеци на войната по седем - осем украински бежанци седмично чукали на вратата на кметството, с цел да молят за помощ. През зимата трима мъже на възраст сред 28 и 33 години нахлули в кметството, тъкмо когато трябвало да стартира съвещанието на Общинския съвет. Жена, която ги видяла на румънския бряг, предложила да ги заведе до локалните управляващи. „ Имаше цяла локва вода тук в коридора “, спомня си кметът Иван Брънзанюк, който приказва украински.

Не е елементарно да обясниш на вдовиците, че си избягал, до момента в който други мъже са починали в борба. Оцелелите се опасяват да приказват, да бъдат разпознати, опасяват се и от реакциите след войната. Как ще реагират изоставените фамилии, другари и съседи, в случай че в миналото се върнат при тях и ще отидат ли в пандиза поради измяната си, пита Диджи24.

„ Виждат ме освен като беглец, само че и като изменник “, споделя Йон.

„ Това е избор сред войната в Украйна или свободата в Румъния “, споделя Александру Делеску, който работи за Уницеф, в центъра за поддръжка на децата бежанци и техните фамилии, в Сигету-Мармацией.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР