Над 640млн. лева са изплатени за ползването на болнични за

...
Над 640млн. лева са изплатени за ползването на болнични за
Коментари Харесай

Най-малко пари взимаме за първите 3 дни от болничния

Над 640млн. лв. са изплатени за използването на болнични за първите девет месеца на предходната година. Те са за 14,3 милиона работни дни, като издадените листове са близо 2 милиона, демонстрират данните на Националния застрахователен институт. Средно дневно хората, които се разболеят и не вървят на работа, получават по 45 лв., а за един болничен лист са изплатени приблизително по 320 лв.. Най-много дневно взимат болните в София – по 53 лв., както и тези в Стара Загора – 49,28 лв., София област – 45,21 лв. и Варна – 45,26 лв.. Най-ниски за компенсациите за краткотрайна нетрудоспособност поради заболяване в Благоевград – едвам по 34 лв. дневно, Кюстендил – 36,88 лв. и Хасково – 37,14 лв.. Причината, несъмнено, са по-ниските заплати в тези области, защото сумата на болничния е част от това, което получаваме по контракт. Очаквано, мъжете получават повече пари дневно, когато са болнични. Средната сума е 47,14 лв., до момента в който дамите взимат по 43,24 лв.. По-ниските хонорари на младите чиновници са и повода те да получават и по-малко пари при болничен – едвам по 29 лв. дневно. След тях по ниски компенсации се подреждат най-възрастните – над 65 години, които вземат приблизително по 40 лв. дневно. При хората в другите възрастови групи съвсем няма разлика като компенсацията за краткотрайна нетрудоспособност се движи към 45-46 лв. дневно.

Как се счита компенсацията

За да имате право на болничен, първо би трябвало да имате годен трудов контракт, по който да бъдете здравно обезпечен. Първите 3 работни дни от болничния се покриват от работодателя и се заплаща по 70% от дневното брутно заплащане за месец, по време на който е настъпила неработоспособността. За идващите дни дневното парично обезщетение за краткотрайна нетрудоспособност е 80% и се заплаща от Национален осигурителен институт.

Например, в случай че лекарят ви е дал 5 дни за домашно лекуване, при брутна заплата от 1000 лв. на месец, при 21 работни дни се получава, че заплатата ви дневно е 47,60 лв.. За първите 3 работни дни болнични ще получите от работодателя 33,30 лв. дневно или общо 99,90 лв.. За идващите 2 работни дни компенсацията се поема от Национален осигурителен институт, който би трябвало да ви изплати 76,20 лв..

Близо 1,123 млн. българи са употребили болничен за деветте месеца на предходната година, като лекарите са издали над 2,46 милиона болнични листове. От тях обезщетение за краткотрайна нетрудоспособност поради заболяване или санаторно лекуване са получили над 1 милион индивида. По-често болничен са употребили дамите, като една от аргументите е, че те взимат болничен с изключение на за себе си и за гледането на децата в фамилията, когато те се разболеят.

Така от всички болнични 494556 са издадени на мъже, а 634981 – на дами. Най-често болничен ни дава персоналният доктор, сочат данните на Национален осигурителен институт или такива са 970459 от издадените листове. 238 пък са болничните от ортодонт, 257682 са издадени от медицински център, а повече от останалите са от другите типове лечебни заведения. Най-често сме употребили болничен от 4 до 7 дни – над 808 хиляди, а тези от 8 до 14 дни са близо 700000. Най-малко пък са дългите болнични – над 30 дни – 116399.

Най-честата диагноза, поставяна от доктор, с цел да ни издаде болничен, е била Ковид-19 - Идентифициран вирус, като такива са 11% от издадените листове. Тази диагноза се употребява, когато Ковид-19 е доказан посредством лабораторно проучване, без значение от тежестта на клиничните признаци или признаци. Следват диагнозите Неуточнена вирусна зараза и Остра зараза на горните дихателни пътища – с по 8% дял.

Правилата

По закон персоналният доктор или ортодонт може да издаде болничен до 14 календарни дни без спиране за едно или повече болести, само че не повече от 40 календарни дни с спиране в границите на една календарна година. В посочените 14 дни, надлежно 40 дни, не се включват дните под карантина.

След приключването на тези 14 дни без спиране или 40 дни с спиране, персоналният доктор, при нужда от продължение на болничния, насочва обезпеченото лице към лекарска комисия за издаване на болничен лист. ЛКК може да позволи непрестанен болничен до 180 календарни дни, само че за не повече от 30 календарни дни еднократно.

В обособени случаи персоналният доктор може да издаде и по-дълъг болничен от 14 дни. Това важи при паразитоносителство, карантина, бременност, майчинство, трудоустрояване, придружаване на дете до 3-годишна възраст в болница.

Изплащането на парите за болничен не става незабавно. Работодателят го носи в период до 10-о число на месеца, идващ месеца на предаване от служителя, след което и в случай че няма други проблеми, ще получите заплащане в период от 10 работни дни след датата на предаване. Така да вземем за пример, в случай че сте боледували при започване на октомври, е допустимо да ви изплатят парите при започване на декември. Те постоянно се превеждат по банков път.

Общо 2700 индивида са получили и компенсации от Държавното публично обезпечаване за трудова акцидент и професионална болест, като са им изплатени 1,88 млн. лв.. Повечето от потърпевшите са мъже – 1669 души, защото те упражняват и по-рискови специалности. Пострадалите по време на работа дами са 1031. Най-често става въпрос за счупвания на крака, а 161 от болничните са за мозъчно разтърсване.

Национален осигурителен институт е изплатил на 71161 мъже и дами над 399 млн. лв. за краткосрочни компенсации за бременност и раждане за деветте месеца на предходната година. Средно дневно сумата, която са получили е по 36,37 лв., само че работните дни са близо 11 милиона. Едва 270 са мъжете с компенсации за гледане на дете, само че пък те са получавали приблизително по 60,65 лв. дневно, до момента в който са били в бащинство. 70891 са били дамите с компенсации за раждане и гледане на дете, само че те са получавали приблизително по 36,32 лв. дневно.

Държавното публично обезпечаване е платило на 11024 бащи, които са желали да употребяват 15 дни отпуск при раждане на дете, което е коствало 6,66 млн. лв.. Най-много бащи са се възползвали от това право в София – 4639, а минимум във Видин – едвам 21. За развъждане на дете до 2-годишна възраст са изплатени над 218 милиона лв. на 66897 мъже и дами, които са получавали за този интервал приблизително по 31,47 лв. дневно. От тях едвам 735 са бащите, решили да се грижат за детето си, а майката да се върне на работа.

Как се дава болничен за бременност и раждане

То е уредено в Наредбата за здравната експертиза. Отпускът заради бременност и раждане е в размер на 135 календарни дни и за всяко дете се разпределя в 3 болнични листове. 45 календарни дни се дават преди раждането, като началото на отпуска за бременност се дефинира от хипотетичната, съгласно медицинските критерии, дата на раждането. Той се издава от съответния доктор, който реализира наблюдението на бременната. В болничния лист наложително се вписва терминът на раждането. 42 календарни дни се дават директно от деня на раждането - от лекаря, който е водил раждането. Ако раждането е станало без здравно наблюдаване - от персоналния доктор на родилката.

48 календарни дни се дават като продължение на предходния болничен лист от персоналния доктор на детето или от персоналния доктор на родилката. В случаите, когато детето по медицински индикации е оставено за гледане в болнично заведение - болничният лист се издава от ЛКК на АГ отделението на лечебното заведение. Когато детето почине, обещано е за осиновяване или е настанено в детско заведение на цялостна държавна прехрана преди приключването на 42 дни от раждането му, този болничен лист не се издава.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР