Над 620 000 куб. м баражи и прагове, 394 000

...
Над 620 000 куб. м баражи и прагове, 394 000
Коментари Харесай

В Благоевградско и Смолянско са най-много ерозиите в горските територии


Над 620 000 куб. м баражи и прагове, 394 000 куб. м каменни прагчета, 600 000 куб. м клейонажи и други дребноразмерни уреди са построени от започването на проведена битка против ерозията до наши дни.

За интервала 1982-2000 година върху 15% от горските територии е изпълнявана Национална дълготрайна стратегия за битка с ерозията, от която са изпълнени 60% от плануваните 542 500 ха залесявания и към 45% от мероприятията за баражно строителство. Това се споделя в писмен отговор на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов до депутата от Българска социалистическа партия Любомир Бонев по отношение на взетите ограничения и контрола по осъществяването на горскостопанските проекти и стратегии по отбраната на горските територии от ерозия и порои, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В отговора на министъра написа още, че в народен мащаб и по данни от горскостопанските проекти, върху 262 497, 2 ха горски територии протичат ерозионни процеси, като 64 663, 9 ха са със мощна степен (IV-V). Най-много са ерозиращите се площи на територията на Югозападно държавно предприятие- Благоевград и Южноцентрално държавно дружество – Смолян. В сегашния миг най-важни за ограничение на ерозията са целенасочената превантивна активност в поройните горски водосбори, възстановяване положението на горите и увеличение на водорегулиращата им роля, залесяване на ерозираните земи, създаване и поддържане на техническите уреди.

В горскостопанските проекти на държавните горски стопанства, не са планувани за осъществяване противоерозионни мероприятия, като се изключи построяването на баражни уреди.

През 2017 година са осъществени противоерозионни залесявания върху 520,7 ха. Съгласно Наредба номер 4 от 19 февруари 2013 година за отбрана на горските територии против ерозия и порои, както и градеж на укрепителни уреди, годишно притежателите и ръководещите горските територии са задължени да правят инвентаризация за определяне положението на построените едроразмерни противоерозионни уреди, която се показва в районните дирекции по горите и Изпълнителната организация по горите, прецизира министър Порожанов.

По данни от инвентаризацията за 2017 година положението на противоерозионните уреди е следното: в Югозападно държавно предприятие- Благоевград контролът се реализира от 5 районни дирекции по горите. РДГ-Благоевград – е направил ремонт на 3 баража и следва ремонт на още 3 баража. На територията на РДГ-София следва ремонт на 4 баража. На територията на РДГ-Кюстендил е планувано построяването на 1 бараж и 1 каменен предел. На територията на РДГ-Пазарджик е одобрено задание за правене на работен план за главен ремонт на бараж.

За Южноцентрално държавно дружество – Смолян контролът се прави от РДГ-Кърджали, РДГ-Смолян, РДГ-Пловдив и РДГ-Пазарджик. РДГ Кърджали прави надзор за поправяне на едроразмерните противоерозионни уреди в Момчилград, където е осъществен ремонт на 2 баража. На територията на РДГ-Смолян има 5 баража, които подлежат на ремонт. РДГ-Пазарджик - едроразмерните укрепителни уреди са изпълнили предназначението си – задбаражните пространства са запълнени с естествени наноси. РДГ-Пловдив – от водосбора на бент. „ Климент ” – бараж номер 1 има пробив в централната част и е взето решение за създаване на нов бараж наоколо до остарелия.

В Северозападното държавно дружество инспекции се правят от РДГ Берковица и РДГ Ловеч. На територията на РДГ Берковица записаните водосбори с поройна интензивност са овладени и не е належащо осъществяване на мероприятия в тях.

В Североизточно държавно дружество Шумен, контролът се прави от РДГ Варна и РДГ Шумен. През 2014 година на територията на РДГ Варна е построено укрепително оборудване на дерето, водещо към кв. Аспарухово, Варна.

В Северноцентрално държавно дружество Габрово контролът се прави от РДГ Велико Търново и РДГ Русе. На територията на РДГ Велико Търново са издигнати клейонажи с повърхност 453 квадратни метра. За 2018 година е планувано построяването на 100 кв. м клейонажи. На територията на РДГ Сливен ерозионните процеси са овладени. На територията на РДГ Стара Загора от началото на предишния век са основани десетки хиляди декари противоерозионни горски култури. На територията на РДГ Бургас контролната активност е ориентирана към инспекция на положението на противоерозионните уреди. В горскостопанските проекти на всички 19 държавни и общински горски структури са планувани да бъдат издигнати 2 нови баража и каменни прагове на територията на РДГ Карнобат. В резултат на протичащите процеси на съхнене по иглолистните гори в последните години, напъните на лесовъдите са ориентирани към бързото възобновяване на повредените гори за попречване на възобновяването на ерозионните процеси. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР