Над 62 млн. лв. са инвестициите на Нестле България само

...
Над 62 млн. лв. са инвестициите на Нестле България само
Коментари Харесай

Над 62 млн. лв. са инвестициите на Нестле България за 4 години -

Над 62 млн. лева са вложенията на Нестле България единствено за последните 4 години, макар турбулентните времена. Фокусът при директните вложения на Нестле България за 2022 е. Ключов фокус не престават да бъдат и обществено виновните планове, осъществени от компанията.

Това стана ясно по време на обичайна годишна среща с медиите, водена от изпълнителния шеф на Нестле България Петър Стоилов, Нели Ангелова - управител Комуникации на Югоизточния пазар, и специфичния посетител Иванка Стойнич - управител Устойчивост за Югоизточен пазар. Домакин на събитието бе Лесотехническият университет като знак за напъните на Нестле да съхранява и опазва българската природа.

Изпълнителният шеф на Нестле България Петър Стоилов съобщи, че Нестле съществува от 153 години в международен мащаб, което не би било допустимо, в случай че в компанията не се съдържаше освен това от бизнес артикул.



„ Ако не беше освен това, не би била компания номер едно в сегмента на бързооборотните хранителни артикули. Пандемията сътвори нови трендове, цифровизира извършването на покупки и даже нашите връзки. Въпросът е каква е ролята на огромните мултинационални компании. Войната провокира дефицит на първични материали и материали, вълна от инфлация на артикули и услуги, и сътвори нов миг на катализа. На този декор компанията се показа извънредно добре на световно равнище през миналата година “, сподели Стоилов.

В момента Нестле България е в топ петте български компании за бързооборотни артикули като облага. Петър Стоилов посочи, че компанията е съумяла да не увеличи цените си до януари тази година, което в последна сметка се е наложило поради увеличените трансферни цени. Кафето и храната за домашни любимци са главните стълбове на доходи. Въпреки инфлационните процеси и пандемията, Нестле продължава да влага, сподели изпълнителният шеф на Нестле България Петър Стоилов.

В комплицирания подтекст на последните 83 дни от войната в Украйна, която провокира дефицит на първични материали и материали и докара вълна от инфлация, резултатите на световната компания за 2021 година означават продажби от 87,1 милиарда швейцарски франка и действителен растеж в оборот и пари от 7,5 % на база 2020. Реалният вътрешен растеж от 5,5% също е позитивен. Добрите резултати разрешават реинвестиция и в природа, хора и общество. Ръстът от 7,5% се удостоверява и от резултатите за първото тримесечие на актуалната година – осъществени продажби в размер на 22,2 милиарда швейцарски франка, 7,6% органически растеж и 2,4 действителен вътрешен растеж, уточни Петър Стоилов.

На локално равнище компанията надгражда ролята си на стратегически вложител с оповестяването за вложител на годината през 2020. Две следващи години компанията получава документ клас А от Българска организация по вложения и Българското министерство на стопанската система за вложенията в нови поточни линии. Фокусът на директните вложения тази година е върху разширение на индустриалните мощности във фабриката в София.

През 2021 година Нестле България осъществя продажби от съвсем 300 млн. лева, органически растеж в размер на 7,3% и действителен вътрешен растеж от 8,7%, без да подхваща ценови нараствания, макар повишаването на инфлацията от август предходната година до януари тази година. За първото тримесечие на 2022 година осъществените продажби от компанията на локално равнище са 80,6 млн. лева, с органически растеж от 11,4 % и действителен вътрешен растеж от 9,3%.

Амбицията на Нестле България е през 2022 година да създаде над 18 000 тона подготвена продукция от фабриката в София, които да доближат до 34 експортни пазара, измежду които такива като Германия, Англия и Франция с марките Kit Kat и Smarties в съответствие надлежно 87% към 13%. 94% от производството на фабриката у нас е за експорт, което действително показва артикул с добавена стойност от български производител, употребяващ и българска пшеница с годишен размер от към 2 500 тона. 

За нас не е задоволително да произвеждаме вкусни супи, сладки или топло кафе

„ Ние вършим бизнес с почитание към природата и нейните запаси. 8% от чиновниците ни са младежи под 29-годишна възраст. Младите хора, които приключват своето академично обучение, било то приблизително или не, би трябвало да виждат нас като опция за реализация. За нас не е задоволително да произвеждаме вкусни супи, сладки или топло кафе “, сподели тя.

Ангелова акцентира, че напъните на Нестле България за реформулирането на продуктите, които продават на българския пазар, остават непроменени и се ускоряват: „ Фабриката в Люлин има достойнството да създава продукция с напълно рециклируеми опаковки и бонбонките Смартис в действителност икономисаха на природата 250 милиона пластмасови капачки за затваряне на своите артикули. “



Нели Ангелова уточни, че пандемията и войната в Украйна са се трансформирали в катализатор за дарителската активност на Нестле България и компанията е била една от първите, свързала се с БЧК и дарила на нуждаещите се в Украйна.

" Залесяваме интензивно "

Ангелова приказва и за триумфите на самодейността „ Залесяваме интензивно “, която има съответен ангажимент. Засега благодарение на чиновници на Нестле България и голям брой доброволци бяха засадени 7000, а през есента, когато климатът още веднъж е подобаващ, ще се засадят останалите.

Ректорът на Лесотехническия университет проф. Иван Илиев приветства самодейността „ Залесяваме интензивно “: „ Щастливи сме, че университетът ни ще се включи в тази самодейност, тъй като в „ Горско стопанство “ се учи залесяването на икономически територии. Събрали сме се в чест на Нейно величество природата. Любовта към природата прави хората нравствено по-богати. Ние приветстваме самодейността, тъй като като университет, който приготвя фрагменти в тази тенденция, осъзнаваме какъв брой е значим положителния образец. “

Отделно от самодейността на Нестле България за „ Новата гора край София “ до село Негован, подкрепена от Столична община, компанията провежда и засаждането на 20 липи и 20 кестена в столичния квартал Люлин на бул. " Царица Йоанна ". Ангелова акцентира, че това е единствено началото и Нестле България възнамерява да провежда още сходни начинания и в други градове, в съдействие с локалните управляващи.

Целта ни е, освен да редуцираме въздействието си върху природата, а да го обърнем по циркулярен метод . Нестле България работи със 100% зелено електричество през предходната година. Използването на такава сила разрешава на годишна база да има 14 000 тона по-малко излъчвания въглероден диоксид ”, сподели Нели Ангелова.

За 2022 година Нестле България си е сложила амбициозни цели – да продължи да понижава разноските си за електричество, все по този начин да поддържа растеж на продажбите си, да търси благоприятни условия за новаторското регенеративно стопанство в България, както и да отстрани напълно въглеродните си излъчвания в околните години, и по този начин Нестле България да стaне Net Zero.



4 млн. тона са понижените парникови излъчвания от групата Нестле единствено от 2018 година насам, показа Иванка Стойнич , управител Устойчивост на Нестле, Югоизточен пазар, а близо 75% са пластмасовите опаковки, основани за преработване.

Същевременно във фабриката в София от 2014 година не се депонира боклук и се употребява 100% зелено електричество, спестявайки през 2021 година 14 000 СО2 излъчвания на природата. Промяната в палетизацията на продукцията докара до понижаване на броя употребявани камиони с 13% за интервала 2019-2020, а това от своя страна понижи разноските за превоз.

Процесите по понижаване използването на вода, почнали през 2010 водят до понижаване на употребяваната вода за индустриални цели с 67%, а проектите за 2022 са да ги понижи с още 4%. Сред положителните образци е и премахването на стреч фолиото от дъното и от горната част на палетата на продукцията, спестяващо 50 тона пластмаса за интервала 2016-2022 и 196 тона хартия за интервала 2016-2022.

Как се оправя Нестле България с инфлацията и дефицита на първични материали поради войната в Украйна?

Изпълнителният шеф на компанията Петър Стоилов сподели, че ролята на Нестле България на пазара е подвластна от инфлацията и междинното нарастване на цените:

„ Инфлацията е сред 10 и 12%. В този смисъл нарастванията на цените на Нестле през януари в границите на 5,5% явно не са задоволителни, с цел да компенсират инфлационната серпантина. Второ ценово нарастване най-вероятно няма да може да бъде избегнато. “

Той изясни, че поради дефицита на първични материали поради войната в Украйна Нестле България търси различни източници. Стоилов сподели, че от трите заводи на Нестле в Украйна работят две – в Луцк и Лвов, само че тази в Харков - за нудъли „ Maggie ” - е спряла да работи. „ В Русия Нестле има седем заводи, има общо над 13 000 чиновници в двете страни. В Русия сме лимитирали на 100% вноса на артикули, фабриките създават единствено за локална приложимост, без да изнасят. Не планираме оперативна облага в Русия. Aко имаме такава, ще я дарим “, съобщи Петър Стоилов.

540 000 лева е себестойността на дарените артикули за медици на първа линия през 2021 година, а от началото на 2022 година, единствено за първите четири месеца на годината даренията на Нестле България за нуждаещите се в Украйна надвишават 340 000 лева. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР