Над 6000 искания от цял свята е получил Природонаучният музей

...
Над 6000 искания от цял свята е получил Природонаучният музей
Коментари Харесай

6000 планетариума по света искат филмите на Природонаучния

Над 6000 претенции от цялостен свята е получил Природонаучният музей с цел да даде права за прожектиране на двата си нови кино лентата, които са финансирани с пари от Европейската галактическа организация ESA.

Запитванията са по електронната поща.

Преди две години културната институция отбрани план за 100 хиляди лв..

Откъс от филмите бе пуснат на кмета Здравко Димитров. С него бе и зам.-кмeтът по просвета Пламен Панов, както и кметът на регион „ Централен” Георги Стаменов.

Филмите „ Космическият порив на Европа” и „ Да запазим нашата скъпа планета” към този момент са подготвени.

Според контракта с ESA, Природонаучният музей има правата за разпространяването им в трети страни отвън Европейски Съюз.

Повечето от тези 6000 запитвания за стартиране на филмите са точно от планетариуми, учебни заведения, музеи и университети от такива страни.



„ Имаме публично искане даже от Хавайските острови. Интересът е огромен от доста места”, сподели шефът на музея доктор Огнян Тодоров.

В ESA влизат 22 европейски страни. България е претендент за пълноправно участие и сега има статут на наблюдаващ.



„ С тези два кино лентата ние оказваме помощ за бъдещото ни пълноправно участие в ESA. Това е актив на страната”, акцентира зам.-кметът Пламен Панов.



„ Това е най-хубавият Природонаучен музей в България. Той ще продължи да се развива като за тази година ще получи 80 хиляди лв. за довършването на зала „ Лотос” и още 80 хиляди за трите нови аквариума в приземния етаж”, сподели кметът Здравко Димитров.

Кметът прегледа първите геоиди - тактилоскопични модели на Земята и планетите, които са за предопределени за незрящи гости. Видя и гордостта на аквариумната сбирка на музея - черноперата рифова акула Лари.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР