Над 600 милиона евро ще бъдат преразпределени за подпомагане на

...
Над 600 милиона евро ще бъдат преразпределени за подпомагане на
Коментари Харесай

Безпрецедентен пакет от европейска подкрепа за Молдова

Над 600 милиона евро ще бъдат преразпределени за подкрепяне на Молдова и други прилежащи на Европейския съюз страни в интервала 2024-2027 година Парите идват от Инструмента за съседство, развиване и интернационално съдействие и ще бъдат преразпределяни вследствие на смяната на Многогодишната финансова рамка за интервала 2021-2027 година, оповестява Българска телеграфна агенция.

Увеличаването на финансовата помощ е част от пакета за поддръжка на Молдова, препоръчан от Европейската комисия и Европейската работа за външна активност. Евродепутатът Зигфрид Мурешан направи изказвания в този смисъл.        

" В качеството си на основен договарящ по бюджета на Европейския съюз за 2024 година, желая това решение на МФР да бъде признато до края на тази година, с цел да разполагаме с повече средства още от идната година – за Молдова и за останалите цели на Европейския съюз ", съобщи Зигфрид Мурешан.   

Пакетът от помощи включва пет целта. Първият от тях се отнася до икономическото развиване на Молдова и взаимовръзката с Европейския съюз.

''Ще подкрепим развиването на транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура на Молдова посредством Механизма за свързване на Европа, както и на самодейността " Пътеки на солидарността ЕС-Украйна ". Също по този начин ще бъдат понижени цените за роуминг сред Европейския съюз и Молдова и ще работим по дълготрайно съглашение за роуминг'', означи евродепутатът.    

Вторият приоритет включва поддръжка за реализирането на промени в Молдова. По този метод Европейски Съюз ще способства още повече за укрепването на административния потенциал на Молдова и за усилване на присъединяване на страната в стратегии на Европейски Съюз, като да вземем за пример програмата за научни проучвания " Хоризонт 2020 " и здравната стратегия „ Eu4Health “.    

Друг приоритет е обвързван с енергийната сигурност на Молдова. Това значи увеличение на поддръжката за вътрешното произвеждане на електрическа сила, в това число на сила от възобновими източници. Същевременно Европейски Съюз към този момент разрешава на Молдова достъп до платформата за взаимни покупки за обезпечаване на сигурни доставки на газ.   

Четвъртият приоритет се отнася до укрепването на сигурността на страната посредством Хъба за сигурност на Европейски Съюз, Мисията за партньорство на Европейски Съюз в Молдова и други европейски организации, присъстващи в Кишинев. Последният приоритет от новия пакет за поддръжка допуска увеличение на поддръжката, предоставяна от Европейски Съюз на Молдова за битка с медийните операции и дезинформацията, както и за поддръжка на самостоятелните медии и гражданското общество.   

" Всички тези ограничения ще оказват помощ на Молдова да преодолее провокациите, разследване от съветската инвазия в Украйна, и да продължи пътя си на европейска интеграция. Искам този пакет за поддръжка да влезе в действие допустимо най-бързо и жителите и управляващите на Молдова да се възползват от тези ограничения ", добави Зигфрид Мурешан.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР