Над 600% е ръстът на продажбите спрямо обикновените дниЧерният петък

...
Над 600% е ръстът на продажбите спрямо обикновените дниЧерният петък
Коментари Харесай

Българинът ще похарчи средно 419 лв. в Черния петък

Над 600% е растежът на продажбите по отношение на елементарните дни

Черният петък наближава и търговците приготвят промоциите си (снимка: CCO Public Domain)

„ Черният петък ” в края ноември постоянно е обект на огромно внимание. Този тип промоция заема водещи позиции по облаги в сегмента на онлайн търговията, както и по активност на трафика и търсенето. Още от началото на ноември търговците стартират подготовка за Black Friday. На 29 ноември се чакат обилни отстъпки в комерсиалните центрове и в интернет.

Маркетолозите от Black-Friday.Global организираха проучване от разнообразни гледни точки: кога на деня настава пикът на потребителската интензивност, от какви устройства най-често се вършат покупки, какъв брой поданици на разнообразни страни са подготвени да харчат пари в този ден и за какви артикули. Ето съществени заключения от изследването за България:

За съществуването на Черния петък е известно към този момент на 61% от българите. Анкетираните знаят, че тази ликвидация се организира през есента, само че не всички могат да посочат точната дата. Очевидно таман това изяснява повишаването на интереса към Черния петък още от октомври, както сочат данните на Гугъл Trends.

Данните на Гугъл Trends демонстрират, че една трета (39%) от всички търсения в интернет през седмицата, свързани с Black Friday в България, се вършат точно в петък, без значение че ползата към разпродажбите стартира да пораства последователно от понеделник; на четвъртък се падат 27% от търсенията през седмицата, което също е много висок индикатор. До събота интензивността спада до равнищата от понеделник.

Вътрешните данни на Black-Friday.Global за 2018 година в България демонстрират растеж на продажбите от 612% спрямо елементарните дни. Много магазини разпращат имейли за началото на продажбите едвам в течение на работния ден. Така или другояче, в България може да се приказва за интензивност на потребителите в 08:00 и в 10:00 сутринта (във всеки случай сходни данни са регистрирани през 2018 година).

Среден разход в деня на Черния петък по страни (източник: Black-Friday.Global )

Данните от предните години сочат, че в България междинната отстъпка в деня на разпродажбите не се е трансформирала (51% през 2017 година и 51% през 2018 г.). Интересно е, че тези числа на процедура съответстват с упованията на българите за размера на отстъпките през този ден (49%).

34% от българите показват, че към този момент са взели решение за покупка и знаят какво ще купят. Известно е също, че на един участник в разпродажбите се падат приблизително 3,7 закупени артикули. Българинът възнамерява да похарчи приблизително 419 лева в Черния петък.

Статистиката от последните години демонстрира, че в България в първата петица влизат следните категории артикули: облекла, обувки, електроника, козметика и парфюмерия, битова техника.

Малко повече от половината консуматори в България (58,3%) са доста по-склонни на Черен петък да вършат онлайн покупки посредством телефона си, 38,8% – от компютър и едвам 2,9% от таблет, сочи още изследването.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР