Над 60% ръст отчете най-голямото изложение за отбранителна техника, продукти

...
Над 60% ръст отчете най-голямото изложение за отбранителна техника, продукти
Коментари Харесай

Най-модерните оръжия и военни системи могат да се видят в Пловдив, отчетоха ръст с 60% на „Хемус”

Над 60% растеж регистрира най-голямото ревю за отбранителна техника, артикули и услуги в своето 16-то издание. Днес старт на ревюто, което ще се организира на територията на панаира от 5 до 8 юни, дадоха президентът  Румен Радев, министърът на защитата Атанас Запрянов, кметът на Пловдив Костадин Димитров и други публични лица. По мотив откриването на интернационалното ревю изтребители " МиГ-29 “ прелетяха над Пловдив.
Прочетете още
Участие взимат 147 компании от 25 страни, които ще показват друга военна техника и най-новите трендове в промишлеността.

Вниманието на посетителите притегли боен манекен, предопределен за образование и симулация на животозастрашаващи травматични увреждания и произшествия. Куклата беше с разнообразни пострадвания, които най-често се получават на бойното поле, а екип от военни медици показва по какъв начин се работи в такива обстановки и по какъв начин се обработват раните.



Беше показан и един от най-здравите преносими компютри в света, планиран за екстремални условия.

„ Този вид преносими компютри се употребяват от съвсем всички армии по целия свят. Лаптопите „ Toughbook ” устоят на удари и могат да работят във влажна среда. Той е съвършен за автодиагностика, заради екстремална устойчивост на корпус и батерия ”, показа пред кореспондент на TrafficNews Онур Джансу.



На място са изложени най-различни водолазни костюми, военна екипировка и бронежилетки.



Представени са и най-новите технологичните достижения в региона на киберсигурността, самостоятелните системи за наблюдаване, информация и реагиране, изкуствения разсъдък, наблюдаване на обществените мрежи и разбор на информацията в тях, стратегическите връзки, граничната сигурност, идентификация и ръководство на биометрични данни, битка с естествени бедствия и повреди и отбрана на гражданското население, както и профилирани просветителни артикули.

Можем да забележим всевъзможен тип дронове, антидрон системи и заглушителна техника.



 „ Липсата на задоволително потенциал за производство на нужните количества въоръжение и муниции, бързото навлизане и конфликт на бойното поле на нови технологии и изкуствени разсъдък водят до висок несъразмерен резултат. Справянето с провокациите и гарантирането на сигурността може да се реши единствено с сливане на напъните на страните от НАТО и Европейски Съюз, належащо е  още ангажирането на държавните управления, разгръщането на нови форми за индустриално съдействие и продан на технологии, привличането на разнообразни бизнес субекти, държавни и неправителствени организации, научни звена и научната общественост ”, уточни президентът Румен Радев в словото си преди откриването.



Министърът на защитата Атанас Запрянов пък съобщи, че ревюто се е трансформирало в стимулиране на разговора във връзка с най-новите технологии в областта на защитата.

Международното ревю за отбранителни артикули и услуги тази година се организира под мотото " Отбрана, антитероризъм и сигурност ". Присъстват международни водачи, измежду които делегации от НАТО, министри на защитата, представители на Съединени американски щати, Виетнам, Саудитска арабия, Полша, Турция, Унгария, Хърватия и други страни, сподели зам.-министърът на защитата Николова. 



През 2023 година българската отбранителна промишленост е изнесла артикули на стойност 649 млн. евро. За съпоставяне - през 2022 година износът е бил 485 млн. евро, през 2021 година - 515 млн. евро, което е растеж от към 30%, заяви доктор Сакалински от Министерство на стопанската система. Качеството и положителната цена на българските произведения, както и поддръжката на държавната политика са водещите фактори за търсенето им. 

Данните сочат, че през страната е осъществен трансфер на артикули за Европейски Съюз на стойност 1 518 милиарда евро за 2023 година, 1169 млрд евро за 2022 година, 65 млн. евро за 2021 г. 

По-късно през днешния ден се чака да бъде подписано съглашение сред компанията " Локхид Мартин " и " Авионамс " за F-16. Експетите считат, че ще бъде спазен срокът 2025 година за доставка на първия американски аероплан за българските Военновъздушни сили.

Галерия:







Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР