Над 60 председатели на ловни сдружения и дружини се събраха

...
Над 60 председатели на ловни сдружения и дружини се събраха
Коментари Харесай

Засилва се индивидуалният лов на дива свиня в Шумен

Над 60 ръководители на ловни сдружения и дружини се събраха нощес в залата на Природен парк „ Шуменско плато “, с цел да обсъдят дружно с представители на Регионална дирекция по горите-Шумен, Североизточното държавно дружество (СИДП) и Областната дирекция по сигурност на храните (ОБДХ) ограничения за справяне с африканската чума по свинете набелязани в Заповед на министъра на МЗХГ Десислава Танева. Това оповестиха от Североизточното държавно дружество.

По време на срещата ловните специалисти обясниха на хората, че би трябвало да се ускори самостоятелния лов, с цел да се понижи популацията във допустимо най-кратки периоди.

Специалистите показаха, че това е единственият метод да бъдат сведени загубите до най-малко, с цел да не се доближи до фрапантни ограничения и заличаване на промишлено отглеждани прасета, в случай че попаднат в периметъра навън болно животно. Ловците от своя страна желаеха по-бързо да им бъдат издавани бележки за самостоятелен лов. Те приветстваха и концепцията на управлението на СИДП за безплатно даване на строителна дървесина за създаване на нови чакала на територията на всички дружини.

Д-р Баева от ОБДХ изясни на ловците, че нов модул „ Лов “, който ще могат да конфигурират на телефоните, си ще проработи скоро. Чрез него ще се дефинира мястото на всяко отстреляно прасе и пробите ще се вкарват преди да бъдат занесени в лабораторията на улица „ Съединение “ 53 в Шумен.

Част от хората сметнаха, че това ще затрудни по-възрастните ловци и тези, които нямат съвременни апарати. Председателите на няколко дружини обясниха, че в техните ловища няма интернет и на процедура ще бъде невероятно да се отбележат точните координати.

Ловният специалист на СИДП инж. Тервел Стефанов предложи на ловците първо да тестват новото приложение, тъй като то има редица преимущества пред досегашното попълване на редица документи, а в случай че по-късно се окаже, че има неща в модула, които не сработват да се върви към тяхната смяна. Той прикани хората да напишат всички свои оферти за справяне с чумата и за взаимната работа през идващите месеци и да ги изпратят посредством стопанствата в СИДП.

Според него по този метод ще бъдат систематизирани положителни практики и хрумвания по места, които дружно с написаните от министър Танева ще се приложат на територията на предприятието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР