Над 60% от земеделските стопанства в страната са изчезнали за

...
Над 60% от земеделските стопанства в страната са изчезнали за
Коментари Харесай

Над 60% от земеделските стопанства са изчезнали за 10 години

Над 60% от земеделските стопанства в страната са изчезнали за последните 10 години, сочат предварителните данни от преброяването им - заяви за "Хоризонт " Николай Маринов от основна дирекция "Земеделие " в агроведомството.

Драстичен спад има и в броя на персоналните стопанства вид "заден двор ". Преброяването на земеделските стопанства е основа за образуване на политиките в бранша, за който Европейският съюз отделя близо 40 на 100 от общия си бюджет. Преброяване на земеделските стопанства се прави в европейските страни членки на всеки 10 години.

"Земеделските стопанства, които бяха интервюирани, са над 200 хиляди. От тези 200 хиляди към 130 хиляди аграрни стопанства се оказа, че са настоящи. При предходното броене бяха към 360 хиляди ", сподели Маринов.

Тенденцията обаче е към увеличение на обработваемите площи и опазване броя на животните, което значи, че стопанствата у нас се окрупняват и едрото земеделие е в ръцете на доста по-малко фермери.

По към момента неофициални данни внезапно е намалял и броят на персоналните стопанства, което евентуално се дължи на повишените условия за биосигурност или на това, че хората крият информация за животните, отглеждани в "задния двор ". Официални данни от преброяването се чакат през март.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР