Над 60% от внесените в Русия критични оръжейни компоненти идват

...
Над 60% от внесените в Русия критични оръжейни компоненти идват
Коментари Харесай

Над 60% от внесените в Русия критични оръжейни компоненти идват от US компании

Над 60% от импортираните в Русия сериозни оръжейни съставни елементи идват от американски компании.

Това заяви " Нюзуик ", цитирайки информация на KSE Institute - основан в Киевското учебно заведение по икономика мозъчен концерн. Данните са извлечени за периода март-декември 2022 година, като съгласно експертите Русия е внесла сериозни оръжейни съставни елементи на стойност 20,3 милиарда $ - спад от единствено 15% по отношение на 2021 година Русия е закупила технологии от 155 компании със седалище в Съединени американски щати, Европа, Азия и Близкия изток. 66% от задграничните сериозни съставни елементи в оръжейните системи, употребявани от съветската войска в Украйна, са създадени от компании със седалище в Съединени американски щати.

Покупките не са извършвани директно - по-голямата част от тях са втора употреба и са били импортирани от Китай. Според KSE в руската техника са разпознати 1057 непознати съставния елемент. Микрочиповете и процесорите съставляват съвсем половината от целия импорт, само че Москва внася и голям брой артикули, употребявани в навигационните и информационните системи.

При някои артикули потокът от сериозни съставни елементи се е нараснал през първите три месеца на 2023 година: 27% повече навигационни и сензорни системи са доставени спрямо последното тримесечие на 2022 година Установено е, че четири типа съветски крилати ракети - Х-59, Х-101, " Калибър " и " Искандер " - съдържат вносни процесори, приемо-предаватели, запаметяващи устройства, транзистори, преобразуватели на непрекъснат ток и други.

Чужди съставни елементи са открити в 7 типа съветски бронирани транспортни средства и артилерийски установки, в това число системи за противовъздушна защита Тор-М2 и танкове Т-72, ​​както и в седем разнообразни вида дронове, в това число съветския Орлан-10 и два ирански модели " Шахед " - " 131 "  и " 136 ".

Критичните съставни елементи, създадени от пет американски компании – Analog Devices, Texas Instruments, Microchip Technology, Intel Corporation и Advanced Micro Devices (AMD) – съставляват 52% от вноса на технологии, само че Русия също получава достъп до продукти от повече дребни и междинни по размер компании, в сравнение с се смяташе по-рано.

Предполага се, че над 80 на сто от електронните съставни елементи в съветските ракети идват от американски компании. Втората страна в класацията по дял на електрониката е Швейцария (8%). Тя е следвана от Япония и Германия, които обезпечават по 3,5%.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР