Над 60% от българските граждани определят здравната система като една

...
Над 60% от българските граждани определят здравната система като една
Коментари Харесай

Проучване: Над 60% от българите смятат, че има корупция в здравеопазването

Над 60% от българските жители дефинират здравната система като една от сферите с най-високи равнища на корупционни практики, сочат данни от национално представително изследване, извършено от социологическа организация „ Глобал метрикс “ по поръчка на Българския институт за правни начинания.

Участници в изследването са общо 1048 жители от цялата страна в интервала 14-26 май т.г.

56% от интервюираните споделят, че корупцията в здравния бранш е обвързвана както с публичните поръчки, по този начин е и част от процеса на даване на здравни услуги.

Други 17% считат, че корупцията е обвързвана единствено с даването на здравни услуги, а 16% са на мнение, че корупционните практики са главно при използване на Закона за публичните поръчки.

16% от интервюираните показват, че са били очевидци или са станали жертва на корупция в опазването на здравето, само че дребен дял от тях подават сигнал за това.

Над 95% от интервюираните са склонни да настояват, че НЗОК се източва, като 61% показват, че това е процедура във всички лечебни заведения. 14% означават, че това е най-вече при държавните лечебни заведения.

Над една трета от интервюираните споделят, че в лечебните заведения се вършат и назначават ненужни прегледи.

На 10% от интервюираните са им били желани пари отвън регламентираните такси за лекуване в държавна болница, до момента в който в частните в тази обстановка са попадали едвам три %.

Анализът на информацията демонстрира още, че в сферата има насъбрани проблеми през годините, измежду които дефицит на личен състав, неприятна материална база в някои лечебни заведения, неглижиране на хроничните болести и ниска здравна просвета на жителите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР