Над 60% от българските граждани определят здравната система като една

...
Над 60% от българските граждани определят здравната система като една
Коментари Харесай

Над 60% от българите смятат, че има корупция в здравеопазването

Над 60% от българските жители дефинират здравната система като една от сферите с най-високи равнища на корупционни практики. Това демонстрират данни от национално представително за пълнолетното население на страната изследване, извършено от социологическа организация " Глобал Метрикс " по поръчка на Българския институт за правни начинания (БИПИ). Проучването обгръща 1048 жители от цялата страна в интервала 14-26 май т.г.

Според 56% от интервюираните, корупцията в здравния бранш е обвързвана, както с публични поръчки, по този начин и с процеса на даване на здравни услуги. Други 17% считат, че корупцията е обвързвана единствено с предоставяните здравни услуги, до момента в който 16% са на мнение, че корупцията в бранш опазване на здравето е главно при използване на Закона за публични поръчки.

" Има непрекъснати публични съмнения в опазването на здравето на всички равнища ", уточни доктор Радостина Ангелова, шеф на социологическата организация, сътрудник в проучването. Тя означи, че 16% от интервюираните жители показват, че са били очевидци или са станали жертва на корупция в опазването на здравето, само че дребен дял от тях подават сигнал за това.

Над 95% на 100 от интервюираните са склонни да настояват, че Националната здравна каса се източва. Преобладаващата част от необятната общност смята, че това е процедура във всички лечебни заведения - 61 на 100, до момента в който 14 % отнасят тази процедура най-вече към държавните лечебни заведения. Над една трета от хората в проучването настояват, че във всички лечебни заведения се назначават и вършат ненужни прегледи. Други 10 % от запитаните, споделят че са им били поискани пари отвън регламентираните такси за лекуване в държавна болница, до момента в който в частна болница в тази обстановка са попадали едвам три %, демонстрират данните.

" Темата за корупцията е безкрайна. Това е море, в което постоянно се давят страните ", означи юрист Цветомир Тодоров от екипа на БИПИ. Той напомни, че поради пандемията от Covid-19 погледът на обществото е прикрепен точно към протичащото се в областта на опазването на здравето. Анализът на информацията демонстрира още, че в сферата има насъбрани проблеми през годините, измежду които дефицит на личен състав, неприятна материална база в някои лечебни заведения, неглижиране на хроничните болести и ниска здравна просвета на жителите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР