Над 60 млн. лева ще оставим в хотели и заведения

...
Над 60 млн. лева ще оставим в хотели и заведения
Коментари Харесай

Идващите празници масово пътуваме до Гърция и Турция

Над 60 млн. лв. ще оставим в хотели и заведения в съседските страни за идните коледни и новогодишни празници. Според шефа на института Румен Драганов към 59 хиляди наши съграждани ще стегнат куфарите за Коледа и още толкоз за Нова година и ще се насочат към прилежащите ни страни. Традиционно най-вече от тях ще отпътуват към южната ни съседка Гърция.

Там Рождество Христово и 31 декември ще честват по 40 хиляди българи. На второ място като желана празнична дестинация се подрежда Турция, където към 14 хиляди нашенци се готвят да честват, 12 хиляди пък ще изберат Сърбия. Македония и Румъния са минимум избираните страни от българите. Към двете страни надлежно ще се насочат по 6 хиляди нашенци, написа " Монитор ".

Драганов разясни, че приблизително едно самостоятелно пътешестване ще коства към 495 лв.. Така в случай че сметнем българите, които ще се запътят към прилежащите ни страни, по парите, които ще дадат, се оказва, че 58,410 млн. лв. ще оставим в непознатите заведения за ястие и пиянство, т.е. по 30 млн. лв. за всеки един от празниците.

Едва 4% от всички пътуващи пък авансово ще си купят пакети, които излизат към 780 лв. на човек. Според специалиста местата в скъпите хотели и заведения са изчерпани.

Пакетите нормално са двудневни до четиридневни, а в петзвездните хотели не одобряват нови резервации. Останали са места единствено в хотелите с 2- и 3 звезди и в градските хотели, към които няма доста огромен интерес. Късметът обаче може да е на наша страна, в случай че някой се е отказал. Освен тези разходи обаче би трябвало да предвидим и спомагателни финанси за дарове и празнични трапези. По този метод сумата, която ще похарчим към празниците може да надвиши 60 млн. лв..

Освен към околните дестинации доста българи ще пътуват и към останалите европейски страни. Доста желани са Германия, Испания и Италия.

Според изчисленията на Драганов 480 хиляди наши сънародници ще пътуват за Коледа при близки, родственици и другари, а от тях 120 хиляди ще заминат в чужбина. За 31 декември куфарите ще стегнат общо 520 хиляди българи, като още веднъж 120 хиляди ще излязат зад граница. Общата сметка демонстрира, че за всеки един от двата празника в България ще оставим по кръчмите 116 млн. лв., а в чужбина 59 млн. лв..

Данните демонстрират, че в случай че желаеме да вървим на ски по празниците ще би трябвало да се бръкнем с 205 – 1650 лв.. В подобен диапазон вървят цените в курортите Банско, Боровец и Пампорово. За спа хотел във Велинград, Хисаря, Сандански и Девин ще би трябвало да дадем сред 350 и 1250 лв..

Ако пък желаеме да се веселим в Гърция за Коледа цените стартират от 120 лв. за две нощувки със закуски, празнична вечеря в Паралия Катерини. Рождеството в гръцки хотел с 5 звезди пък ще ни коства 408 лв.. За посрещането на новата година пък цените доближават до 650 лв. на човек.

За Коледа в Истанбул ще би трябвало да се бръкнем с 120 лв., само че пък за 31 декември цените стигат даже до 1000 лв. на човек. В тази сума са включени под наем полет от София до Анталия и назад, 4 нощувки в петзвезден ултра ол инклузив хотел, летищни такси и здравна застраховка.

Сръбските ни съседи също оферират много огромно многообразие от предложения, като ни примамват главно жива музика и алкохол на стомах. Така да вземем за пример можем да посрещнем 2018 година против 115 лв. в Пирот.

Коледа та в старта българска столица Охрид би ни излязла 150 лв., а за Нова година цените стартират от 140 лв. и доближават до 625 лв..

За изискана церемония вечеря и две нощувки в Букурещ пък ще би трябвало да извадим от джоба си 250 лв.. Около 120 хиляди българи пък се чака да обединят двата празника и да не вървят на работа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР