Над 60 хил. души са получили българско гражданство от началото

...
Над 60 хил. души са получили българско гражданство от началото
Коментари Харесай

За шест години близо 30 хиляди македонци са станали български граждани

Над 60 хиляди души са получили българско поданство от началото на 2012 година доникъде на юни тази година. Най-често претекстът е български генезис, въпреки и да има усложнения при доказването му, а най-вече български паспорти са получени от македонци. Това демонстрират докладите на Комисията по българско поданство в президентството.

За шест години 37 133 души са получили българско поданство при доказване на генезис, което става посредством показване на остарели документи като военни книжки и други Най-много такива претенденти има от Македония, Албания и Косово. За същия интервал от време поради български генезис и по другите възможни от закона причини - родител български жител и обща натурализация, български поданство са получили 26 108 македонци.

От 2012 доникъде на юни 2018 година има 4458 отхвърли за предоставяне на българско поданство, като аргументите са разнообразни - неотговаряне на изискванията, неспособност да се потвърди генезис и други Има и случаи на негативни мнения на Министерството на вътрешните работи (МВР) и Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) поради престъпни прояви.

През другите години има и пикове, и спадове в броя заявките за българското поданство, само че като цяло е устойчива наклонността на растеж на претендентите след влизането на страната ни в Европейския съюз (ЕС), споделят от комисията в президентството. В Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) считат, че хората аплайват за българско поданство, с цел да могат да работят в Европейски Съюз, и желаят те да бъдат привлечени като работна ръка у нас.

Трудно ли се потвърждава генезис

Само за една година (от май 2017 година до юни 2018 година - бел. ред.) Държавната организация за българите в чужбина е издала към 30 хиляди удостоверения за български генезис - документ, с който се кандидатства за поданство в Съвета по поданството към Министерството на правораздаването, което праща мнения на вицепрезидента. В момента има още 15 хиляди заявки за издаване на уверение за български генезис, като измежду претендентите са жители на Македония, Украйна, Албания, Молдова, Сърбия, Румъния, Гърция и други, сподели за " Дневник " ръководителят на организацията Петър Харалампиев.

" Най-големият проблем е за Македония, Албания, Косово - там, където съвсем не са останали действителни документи, които да потвърждават българския генезис на хората ", разгласи още Харалампиев. Той сподели, че в тези случаи регистрирани в прилежащите страни организации се срещат с наличните документи, търсят статистики и мнение на историци, вършат изявленията с претендентите и по-късно им издават удостоверения за генезис. Тези удостоверения и документите се пращали в Държавната организация за българите в чужбина, където проверявали всичко изначало и тогава издавали тяхното уверение.

Има ли операции

Въпреки инспекциите обаче за същата година (май м.г. до юни т.г. - бел. ред.) Съветът по поданство е предложил на вицепрезидента Илияна Йотова да откаже издаването на декрет за придобиване на поданство по генезис на 725 души. Отказите от началото на мандата й доникъде на юни т.г. са 869, сочи информация на президентството.

От Министерството на правораздаването оповестиха пред " Дневник ", че аргументите за негативното мнение на Съвета по поданство са липса на безапелационни данни за прогресивен генезис, неистинен документи за генезис, удостоверени посредством криминалистични експертни проучвания, негативни мнения на Министерство на вътрешните работи и ДАНС и други За същия интервал от време измежду всички кандидатстващи са открити 93 души с разнообразни престъпни действия или регистрация в Шенгенската осведомителна система и на тях също е отказано поданство.

При 30 хиляди издадени удостоверения за генезис от държавната организация за същия интервал Съветът по поданство е предложил 5426 души да получат българско поданство при потвърден генезис. Заради това от Държавната организация по българите в чужбина желаят процедурите да бъдат опростени.

От май м.г. до юни т.г. съветът е предложил българско поданство на разнообразни законови учредения да получат 9445 души. От 22 януари м.г. доникъде на юни т.г. вицепрезидентът Илияна Йотова е издала укази за такова на 8221 претенденти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР