Над 60 държави вече са предприели мерки за намаляване на

...
Над 60 държави вече са предприели мерки за намаляване на
Коментари Харесай

ООН зове за глобални усилия срещу замърсяването с пластмаса


Над 60 страни към този момент са подхванали ограничения за понижаване на замърсяването на околната среда с пластмаса, само че са нужни по-енергични старания, защото светът се изправя пред рецесия с пластмасовите боклуци, се споделя в отчет на Организация на обединените нации, оповестен във вторник.

Докладът ознаменува Световния ден на околната среда и бе оповестен в Индия, която е световен хазаин на Световния ден, който тази година минава под девиза " Да спрем пластмасовото замърсяване! ". В него се отбелязва, че страни като Руанда, Кения и Шри Ланка са въвели забрани и финансови наказания, с цел да лимитират пластмасовите произведения за еднократна приложимост, включващи найлонови торбички и артикули от стиропор.

Ерик Солхайм - шеф на Агенцията по околната среда при Организация на обединените нации, уточни, че пластмасови боклуци към този момент затлачват откритите депа за боклуци, задръстват реките и си пробиват път към океаните в големи количества. " Целта ни е да формираме ново отношение в света към пластмасовите произведения, - сподели той. - Имаме потребност от гражданска война. "

Според отчета единствено 9 на 100 от насъбраните до момента в света девет милиарда тона пластмасови боклуци са рециклирани. Годишно в света влизат в приложимост 5 трилиона пластмасови торбички и чанти. Прилаганите на разнообразни места политики за битка с пластмасовите боклуци към този момент дават нееднозначни резултати, и въпреки че някои страни са въвели ограничавания за използването на такива произведения, те не се съблюдават напълно.

" Правилно ориентирани финансови наказания и забрани - в случай че се възнамеряват и ползват както би трябвало, са измежду най-ефикасните тактики за ограничение на свръхупотребата на пластмасови артикули за еднократна приложимост ", показват специалистите в отчета. Правят се редица оферти, като нуждата държавните управления да усъвършенстват мениджмънта на отпадъците, да оферират финансови поощрения за смяна на навиците на потребителите, както и за замесване на бизнеса в битката с " пластмасовата " рецесия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР