Над 60 000 първокласници за първи път ще прекрачат прага

...
Над 60 000 първокласници за първи път ще прекрачат прага
Коментари Харесай

Над 60 000 първолаци през новата учебна година

Над 60 000 първокласници за първи път ще прекрачат прага на учебните заведения си през новата образователна година, която с открива през днешния ден. Те са с няколко хиляди по-малко спрямо предходната. 680 000 са учениците в страната, те ще се образоват в 2367 учебни заведения. Близо 60 % от тях са ремонтирани. Всички те ще стартират образователната година обикновено. Там, където към момента има поправки, има и други възможности и учениците за малко ще бъдат пренасочени в друго учебно заведение, съобщи Дарик.

Училището с най-вече възпитаници е столичното 18-то „ Уилям Гладстон ”. В него се образоват 2400 възпитаници, а минимум са те в предпазените учебни заведения.

89 000 са учителите у нас, включително психолозите и педагогическите съветници. В същото време, близо 60 хиляди са децата в риск от отпадане от просветителната система. Те са по-малко, тъй като през предходната година са били обхванати 24 хиляди деца в риск. Тази година екипите за обсег са 1100, а в тях са ангажирани 7000 учители и чиновници на други институции.

„ Първият образователен ден е празник, който означаваме с наслада и вяра. Надежда за бъдещето, което е обвързвано с децата ни. Образованието е най-важната инвестиция за развиването на обществото ни, то ни сплотява. Именно по тази причина диалогът за образованието е диалог за бъдещето ”, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

„ Уважаеми родители, ние с Вас имаме обща задача - да образоваме децата си, да бъдат знаещи, можещи, положителни и изобретателни хора. Само дружно можем да реализираме това. Подкрепяйте децата си и възпитавайте у тях почитание към учителя. Това е методът да успеем в партньорство да осъществим своята задача ”, добави той.

„ Уважаеми учители, обществото разчита на вас да се оправим с най-важните провокации, пред които сме изправени. Няма друга специалност, от която толкоз доста да зависи бъдещето ни, духовното и социално-икономическото развиване на страната. Можем да имаме положително обучение единствено с положителни и стимулирани учители. Затова поставяме всички старания да подсигуряваме политическия и бюджетен избор за повишение на учителските заплати. Същевременно е значимо да оправдаваме този избор с действителни възходящи просветителни резултати. Големите провокации пред Вас учителите са да мотивирате децата да учат, да провокирате въображението им, да ги възпитате и даже да ги вдъхновите да станат утрешното потомство учители. На Вас разчитаме и Ви се доверяваме ”, добави Вълчев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР