Над 5800 са убитите палестинци при израелските удари от 7-ми

...
Над 5800 са убитите палестинци при израелските удари от 7-ми
Коментари Харесай

Над 5800 са убитите палестинци при израелските удари

Над 5800 са убитите палестинци при израелските удари от 7-ми октомври насам, повече от 700 единствено за последното денонощие. Израелските жертви са над 1400.

Сред жертвите на нападението от 7 октомври има 33-ма американци, уточни през днешния ден държавният секретар Блинкен. Той разгласи, че работи с китайската дипломация против рисковете от разгръщане на спора в Близкия изток.

Хамас освободи от плен две възрастни израелки с непознато ходатайство. Израел разгласи, че през миналата нощ е ликвидирал десетки бойци на Хамас при удари в Газа, само че армията уточни, че войната за заличаване на групировката ще отнеме време.

Десетки тела на убити палестинци са в болничното заведение в Рафа, откакто при израелски офанзиви съгласно Хамас са починали минимум 140 души в целия бранш.

" Повечето са деца, невъоръжени цивилни. Каква е виновността им? Съединените щати започнаха война против нас, до момента в който арабите просто гледат посред тази злополука ", съобщи Рами Абу Дакка, изгубил сестра и петима племенници.

Израел нанесе удари против повече от 400 военни цели в Ивицата Газа. Поразени са тунел на групировката за навлизане в еврейската страна и командни центрове в джамии.

Жителите на Газа разчистват руините от бомбардировките с голи ръце заради липса на тежки машини. За цялата линия те са две-три, споделя пред Франс прес гражданин на Рафа.

Агенцията на Организация на обединените нации, която се грижи за палестинските бежанци, предизвести, че до на следващия ден вечер може да приключи активността си, в случай че до тогава не дойде гориво.

В същото време Хамас пусна на независимост две израелски дами. 85-годишната Йохевед Лифшиц и Нурит Купър, на 79 години, бяха предадени на граничния пункт Рафа с посредничеството на Египет и Катар и отведени с хеликоптер в болница в Тел Авив.

" Минах през пъкъла, не мислех и не знаех, че ще стигна дотук. Те вилняха в нашия кибуц, отвлякоха ме, сложиха ме върху мотоциклет в профил и полетяха с мен през разораните полета. Взривиха оградата - специфичната електронна ограда, която струваше 2,5 милиарда $ и която не оказа помощ с нищо. Масово нахлуха в къщите ни, биеха хората, не правеха разлика сред остарели и млади ", показа Йохевед Лифшиц, някогашен пленник на Хамас.

Лифшиц споделя, че заложниците са били в подземните тунели, спали са на матраци върху земята и са яли храната на похитителите - сирене и краставици. В плен на Хамас остават съпрузите на двете освободени дами. По последни данни заложниците са общо 222-ма.

Израел изиска неотложен достъп на Червения кръст до тях.

Тел Авив разшири плануваната евакуация на селища на север и разположи още бойна техника по границата с Ливан, откакто шиитското придвижване " Хизбула " изстреля десетки ракети по израелски позиции.

Ливан би трябвало да разбере, че ще си заплати, в случай че " Хизбула " ни въвлече във война ", предизвести президентът на Израел Ицхак Херцог пред сътрудника си Еманюел Макрон.

Френският президент предложи създаване на районна или интернационална коалиция против Хамас по сходство на обединението против Ислямска страна с френско присъединяване. След диалози с израелския министър председател Бенямин Нетаняху в Ерусалим френският водач изрази вяра за възобновяване на мирния развой с палестинците.

" Борбата би трябвало да е безмилостна, само че не и без правила тъй като ние сме демокрации, които се борят с терористи. Демокрации, които съблюдават военните закони и обезпечават филантропичен достъп за популацията в Газа ", сподели още френският президент Еманюел Макрон.

Нетаняху не разяснява предлагането на Макрон, който след Израел възнамерява срещи в Йордания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР