Над 57 млн. лв. са инвестициите на Асарел-Медет АД по

...
Над 57 млн. лв. са инвестициите на Асарел-Медет АД по
Коментари Харесай

"Асарел-Медет" инвестира над 57 млн. лв. за устойчиво развитие

Над 57 млн. лева са вложенията на " Асарел-Медет " АД по фирмените стратегии за стабилно развиване през 2021 година Това сочат данните от годишния финансов доклад на панагюрската компания за открит рандеман и преправка на медни руди. От тях над 44 млн. лева са вложени по програмата за рационализация, нововъведения и цифрови технологии. Останалите средства са ориентирани към другите годишни стратегии - " Подобряване на здравословните и безвредни условия на труд ", " Екология ", " Повишаване на енергийната успеваемост ", " Развитие на минерално-суровинната база ", " Развитие на човешкия капитал " и " Корпоративно развиване ".През предходната година в рудник " Асарел " бе изпълнен неповторим за минерално-суровинната промишленост на Балканите план, който интегрира в обща осведомителна система пробивно-взривните минни действия дружно с цифров геоложки, систематичен и хидрогеоложки модел на находище " Асарел ". Модерното решение е на компанията Datamine, а планът има значимо значение за актуалното минно обмисляне, опазването на околната среда и сигурността в рудника.В обогатителна фабрика " Асарел " продължи работата по стратегическия план за рационализация на рудоподготовката и сполучливо бе финализиран новият план за развиване на автоматизацията в партньорство със Siemens.
Анализ на социално-икономическото влияние на " Асарел-Медет " демонстрира, че панагюрската минна компания резервира своя ритъм на вложения в рационализация, има значимо влияние за националната стопанска система и извънредно бездънен резултат върху районното развиване.

Икономиката на Панагюрище има блестящо изразен промишлен профил, като " Асарел-Медет " носи 50% от продукцията и 60% от добавената стойност в стопанската система на общината, регистрират от Института за пазарна стопанска система. Присъствието на огромна минна компания с дълготраен небосвод дава резистентност на региона в положителни и неприятни години, заключават анализаторите в профилираното си проучване, което е направено през 2021 година Това се удостоверява от данните, съгласно които макар удара на пандемията върху стопанската система на България през 2020 година стопанската система на Панагюрище тогава е отбелязала напредък, който е бил предизвикан от положителните индикатори на " Асарел-Медет ". Те са компенсирали спада в други стопански действия на територията на общината. Данните за 2021 година също са позитивни, към този момент подкрепени и от възобновяване в другите стопански браншове.

Развитието на минната промишленост в Панагюрище е образец за необятното влияние на една огромна компания с дълбоки обичаи в обитаемо място, в което оперира. Компания, която влага в човешки капитал и софтуерно развиване, остава конкурентоспособна и към днешна дата носи доста висока добавена стойност за района. Инвестициите в обществената среда, в това число в опазването на здравето, културата, образованието и спорта, основават положителни вероятности за развиване и за качеството на живот в Панагюрище, акцентират икономистите.
Реклама
Преките резултати от активността на " Асарел-Медет ", изразяващи се в в началото основано търсене в националната стопанска система, възлизат на 261 млн. лв. за 2020 година, показват от Института за пазарна стопанска система. В това са включени разноски за разнородни машини, съоръжение, материали, строителни действия, артикули и външни услуги в националната ико­номика в размер на близо 217 млн. лв.. Косвените (вторични) резултати от активността на компанията по линия на основаното в допълнение търсене в националната стопанска система от стопанската интензивност на нейните сътрудници и снабдители възлизат на 125 млн. лв.. Заедно с това потреблението на артикули и услуги от семействата на работещите в " Асарел-Медет " е индуцирало в допълнение търсене по веригата на цената в размер на още 26 млн. лв.. Оценката е, че основаното вътрешно търсене в националната стопанска система от активността на минната компания и нейните дъщерни и смесени сдружения, в това число косвените резултати посредством увеличеното произвеждане на артикули и услуги по веригата на цената, надминава 500 млн. лв. за 2020 година

Според анализаторите районният резултат от наличието и активността на " Асарел-Медет " на територията на община Панагюрище е извънредно бездънен. Това прозира както от водещата роля на компанията в стопанската система на Панагюрище и директния резултат върху приходите на локалното население, по този начин и от вложенията в обществената сфера, които имат отношение към качеството на живот в общината. Данните демонстрират, че Панагюрище трайно е измежду 10-те общини в страната с най-голям размер на междинната работна заплата, което е разследване от забележителния дял на добив­ната промишленост в стопанската система и високите заплати в " Асарел-Медет ".

Мащабните вложения в обществената среда на Панагюрище не следва да се преглеждат единствено като финансови потоци към избрани сфери, а като вложения, които трансформират в дълбочина качеството на живот в Панагюрище и региона. Според анализаторите община Панагюрище изпреварва района по съвсем всички обществени индикатори, като се показва мощно в сфери като опазване на здравето, просвета и обучение, които са извънредно повлияни от вложенията и наличието на групата " Асарел ".

Ефектът " Асарел " в обществената среда е доста ясно забележим в областта на опазването на здравето, показват от Института за пазарна стопанска система. Достъпът до здравни услуги в община Панагюрище сензитивно се усъвършенства през последните години, което несъмнено е резултат от трансформацията и развиването на МБАЛ " Уни Хоспитал ". Панагюрище е към този момент на второ място в страната по индикатора " население на един доктор " вследствие растежа в броя на лекарите в локалната болница през последните години. Развитието на здравния бранш води и до привличане на квалифицирани фрагменти в общината.
Реклама
Партньорството сред " Асарел-Медет " и локалната професионална гимназия също е един от най-хубавите образци за развиване на модела на дуално обучение и дълготрайно съдействие на просветителни институции с промишлеността в страната. Наред с образованието и опазването на здравето следва да се регистрира също и ролята на групата " Асарел " за развиването на туризма, културата и спорта в община Панагюрище. Туризмът в региона бележи сериозен растеж преди настъпването на пандемията, като броят на публично записаните туристи в общината се удвоява в границите на към пет години. Тогава се регистрират и рекорден брой визити в музеите, което се чака да продължи като наклонност още от тази година. Тези данни са пряк резултат от вложенията в развиването на музейното дело, хотелската база и спортната инфраструктура в Панагюрище, обобщават от Института за пазарна стопанска система.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР