Над 560 хиляди кипърски избиратели гласуват днес за нов президент

...
Над 560 хиляди кипърски избиратели гласуват днес за нов президент
Коментари Харесай

Кипър избира президент


Над 560 хиляди кипърски гласоподаватели гласоподават през днешния ден за нов президент на страната. Той ще размени досегашния Никос Анастасиадис, който е в края на втория си пореден мандат и няма право да се кандидатира още веднъж.

Президентските избори в Кипър имат особена тежест, тъй като страната е единствената в цялостния смисъл на думата президентска република в Европейския съюз.

Президентът е глава на изпълнителната власт, назначава министрите в кабинета и има обилни пълномощия да постанова несъгласие върху законите, одобрявани от Народното събрание, по тази причина и президентските избори са безспорно централното събитие в политическия живот на островната страна.

Темите, предопределили дебата сред главните претенденти, засягат опасенията на кипърските жители от високата инфлация, към момента донякъде преодолените последици от финансовата рецесия от 2011 година и от пандемията от COVID-19, шумния скандал с присъединяване на политици в даването на така наречен „ златни паспорти “ на вложители със подозрително минало, както и непрекъснатата тематика в кипърската политика – вероятностите за обновяване на договарянията за сливане на разделения от 1974 година остров и изискванията, при които това би било задоволително за кипърските гърци.

Категоричен любимец в социологическите изследвания с упования да получи към една трета от действителните гласове е някогашният външен министър Никос Христодулидис, който се явява като самостоятелен претендент след раздор с някогашната си партия, ръководещия дясноцентристки Демократически общ брой (ДИСИ). Вероятно действителната конспирация тази неделя ще бъде кой ще излезе на второ място и ще получи право да се яви на балотаж с Христодулидис.

Според прогнозите за присъединяване във втория кръг с доста дребна разлика се борят формалният претендент на Демократическия общ брой Авероф Неофиту и някогашният посланик Андреас Мавроянис, който е подсилен от лявата Прогресивна партия на трудовия народ (АКЕЛ). Анкетите предсказват и на двамата поддръжка от към една четвърт от гласоподавателите, като другите социологически организации дават незначителна преднина ту на единия, ту на другия.

Тенденцията за стесняване на разликата сред Христодулидис и непосредствените му противници прави значителен въпроса кого ще поддържа третият в конкуренцията, тъй като при поддръжка за втория това може да внесе подозрение дали успеха на Христодулидис е толкоз сигурна.

Възможност да гласоподават имат и кипърските жители в България, тъй като в посолството в София е открита изборна секция. Намерението си да гласоподават там са декларирали 181 жители на Република Кипър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР