Над 56 милиона избиратели са призовани да гласуват на предсрочни

...
Над 56 милиона избиратели са призовани да гласуват на предсрочни
Коментари Харесай

Турция гласува на исторически президентски и парламентарни избори

Над 56 милиона гласоподаватели са призовани да гласоподават на предварителни президентски и парламентарни избори в Турция през днешния ден, повече от година преди постоянната дата.

Настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган е измежду претендентите за президентския пост дружно с още петима кандидати. Това са Мухаррем Индже от кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП), Селяхаттин Демирташ от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), Мерал Акшенер от " Добра партия ", Темел Карамоллаоглу от ислямистката Партия на щастието и Догу Перинчек от Патриотичната партия.

Проучванията демонстрират безапелационна победа на Ердоган на вота, само че не е известно дали поддръжката за него ще е задоволителна, с цел да бъде избегнат балотаж на 8 юли. В случай че се стигне до втори тур, най-вероятно е против Ердоган да се изправи претендентът на НРП Мухаррем Индже.
Напрежение в Турция в навечерието на предварителните избори (ОБЗОР) Управляващи и съпротива стигнаха и до битки в кварталите на Истанбул
С произвеждането на изборите ще влязат в действие конституционни промени, утвърдени с референдум на 16 април м.г., според които Турция минава от парламентарна система към президентска система на ръководство с изпълнителни пълномощия. Промените плануват също увеличение на броя на депутатите в Народното събрание от 550 на 600 и унищожаване на поста министър-председател.

За присъединяване в парламентарните избори са позволени осем партии и са образувани две предизборни обединения – едната включва ръководещата Партия на справедливостта и развиването, Партията на националистическото деяние и Партията " Велик съюз ", а другата – Народнорепубликанската партия, " Добрата партия ", Партията на щастието и Демократичната партия.
Всички се усещат спечелили преди изборите в Турция Реджеп Ердоган ще има сериозна конкуренция на вота
В страната са регистрирани 56 342 263 гласоподаватели за присъединяване в предварителните избори. Избирателите зад граница са 3 490 065 души, а общият брой на турските гласоподаватели е 59 391 328.

А ето и последствията от вероятните разновидности за излаз от изборите за президент и парламент в Турция, направени от ДПА.

Победа на Ердоган през днешния ден и на ПСР
Ако Реджеп Тайип Ердоган бъде определен още на първия тур и ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) завоюва безусловно болшинство, президентът ще придобие невиждани компетенции и ще ръководи еднолично. Това състояние ще се резервира пет години.

Президентски балотаж
Ердоган към момента ще е любимец за краен победител, само че имиджът му ще пострада. Опозицията ще получи късмет.

Едноличен режим?
Ердоган побеждава на втория тур (вероятно Мухаррем Индже), само че в случай че ПСР има безусловно болшинство, той ще съумее да преодолее удара по престижа си. Опозицията се притеснява, че в този случай също ще има еднолично ръководство.

Неясно бъдеще
Ердоган губи на втория тур след 16-годишно ръководство на неговата партия. Турция е разтърсена радикално. Той е заречен, че ще почете вота на хората, само че реакцията на последователите му не е предвидима. Страната влиза в интервал на неустойчивост, тъй като Индже се е зарекъл да анулира президентската система на ръководство, призната на референдума м.г.

Политическа парализа
Ердоган е избран отново, само че ПСР губи болшинството си в Народното събрание. Новата президентска система на ръководство не е пригодна за такава обстановка. Ердоган може да издава укази, само че парламентарното болшинство може да ги анулира. Възможно е президентът да поеме риска да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори, само че и самият той ще би трябвало да се бори за ново преизбиране.

Нов президент и ПСР с болшинство
Малко евентуален вид, който също би довел до политическа парализа.

Индже президент и ПСР в малцинство
Непредвидима е реакцията на Ердогановата електорална база. Настоящата съпротива е единна против Ердоган, само че в случай че го няма, може да се разедини. Обаче в случай че Турция се върне към положението на парламентарна република (както дава обещание Индже), актуалните опозиционни партии ще би трябвало да сформират държавна коалиция без значение от разликите си.

(Използвани са материали на БТА)

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР