Над 550 мъже са прегледани в болницата по време на

...
Над 550 мъже са прегледани в болницата по време на
Коментари Харесай

Безплатни прегледи на простатата в УМБАЛ „Пълмед“ в месеца на мъжкото здраве

Над 550 мъже са прегледани в болничното заведение по време на самодейността предходната година

УМБАЛ „ Пълмед “ ще се включи и тази година в самодейността за профилактика на мъжкото здраве Movember 2023, като екипът на Отделението по урология през целия месец ноември ще реализира безвъзмездни прегледи за профилактика на рака на простатата. По време на прегледа ще се прави и ултразвуково проучване, оповестяват от лечебното заведение.

Безплатните прегледи ще се организират след авансово записване на телефон 032607300 или през платформата Superdoc.bg,  всеки работен ден от месеца от 13:30 до 15:30 часа в Отделението по урология към УМБАЛ „ Пълмед “.

Както акцентира доктор Станимира Кодинова, шеф на отделението, профилактичните прегледи за карцином на простатната жлеза са наложителни за мъже над 45 години, като рискът от болестта се усилва при съществуване на фамилна обремененост. Тя прецизира, че за прегледа ще е нужен кръвен тест на простатоспецифичен антиген (PSA).

В рамките на същата самодейност през ноември предходната година в отделението са прегледани над 550 мъже на възраст над 45 години, като съмнителни за карцином на простатата са били 16.20%. Извършени са биопсии на 85 мъже, от тях с хистологично проучване са потвърдени 42 нови случая.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР