Над 55% от небитовите клиенти на ЕНЕРГО-ПРО Продажби вече се

...
Над 55% от небитовите клиенти на ЕНЕРГО-ПРО Продажби вече се
Коментари Харесай

Енерго-Про съветва стопанските клиенти на ДПИ за бърз избор на доставчик на електроенергия

 Над 55% от небитовите клиенти на ЕНЕРГО-ПРО Продажби към този момент се доставят с електрическа енергия от Доставчик от последна инстанция (ДПИ). Промяната е разследване на условие в Закона за изменение и допълнение към Закона за енергетиката от 26.06.2020 година, съгласно което всички небитови клиенти следваше да преминат от 01.07.2021 година на снабдител на електрическа енергия по свободно контрактувани цени. Клиентите, които не са избрали собствен снабдител, минаха на ДПИ. 

Междувременно от 01.08.2021 година Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) вкара нова  Методика за установяване на цените на електрическата сила на доставчика от последна инстанция, с която се вкарва друг метод за ценообразуване. Според Методиката цената на електрическата сила на ДПИ се дефинира след приключването на календарния месец и приемане на одобрени измерени стойности от оператора на електроразпределителната мрежа. Цената е самостоятелна за всяко място на ползване съгласно неговия товаров профил. Цената на ДПИ за календарния месец за обект на клиент се пресмята на база на:

Обявените от борсовия оператор почасови цени на електрическата сила на пазарен сегмент " Ден напред “ с тежест в калкулацията 80%;

Обявените от ЕСО ЕАД почасови цени на балансиращата сила за дефицит с тежест в калкулацията 20 %;

Предоставения от мрежовия оператор товаров профил на обекта – измерен почасов товаров профил за обекти с почасово премерване на електрическата сила, надлежно присъединен типов товаров профил за обекти без почасово премерване, съгласно който са избрани одобрените измерени стойности за календарния месец;

Нормативно избран размер на надценка.

Съгласно новия метод на ценообразуване, цената не се афишира авансово, а изчислението и фактурирането се прави след приключване на интервала на ползване. ЕНЕРГО-ПРО Продажби поучава стопанските клиенти да намерят метод да изберат снабдител допустимо най-бързо, защото цените на ДПИ са по-високи от цените на свободния пазар на електрическа енергия.   

ЕНЕРГО-ПРО Продажби припомня, че както и до момента избор на нов снабдител на електрическа енергия е допустимо да бъде изработен всеки месец до 10-о число, като смяната влиза в действие от първо число на идващия месец. Близо 45% клиенти на сдружението направиха своя избор и подписаха самостоятелни контракти в законоопределения период. 

ЕНЕРГО-ПРО Продажби АД е титуляр на лицензия за доставка на електрическа сила от снабдител от последна инстанция, която обгръща административните области с центрове Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Разград, Русе, Силистра, Търговище и Шумен. ДПИ обезпечава снабдяването с електрическа сила на клиентите на свободен пазар, които са останали без снабдител по независещи от тях аргументи (търговецът им е с отнета лицензия/отстранен е от пазара/обявен е в неплатежоспособност и др.) или когато срокът на контракта на клиента с доставчика му е изминал и не е определен нов снабдител. За доставката от Доставчик от последна инстанция (ДПИ) е належащо подписване на писмен контракт.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР