Над 55 години са 53,5 на сто от лекарите у

...
Над 55 години са 53,5 на сто от лекарите у
Коментари Харесай

Над половината лекари у нас са по-възрастни от 55 години, работят и над 80-годишни медици -

Над 55 години са 53,5 на 100 от лекарите у нас, които са общо 29 604 за страната, сочат данните на Националния статистически институт към края на 2021 година На пенсионна възраст – над 65 години, са 18,6 на 100. Проучване на кореспондентите на Българска телеграфна агенция в страната сподели, че интензивно работят и над 80-годишни медици, а някои от най-възрастните представители на хуманната специалност споделиха и своята мотивация за труд на тази възраст.

Застаряването на лекарите е измежду сериозните проблеми на управленията на лечебните заведения. Според основния доктор на МБАЛ-Търговище доктор Иван Светулков в такива условия се работи доста мъчно.

" Ако всички лекари и сестри в България, които са в пенсионна възраст, се пенсионират, здравната ни система ще катастрофира ", разяснява за Българска телеграфна агенция доктор Красимир Панчев, ръководител на Лекарската гилдия в Кюстендил.

„ Веднага ще отстъпя мястото на някой млад, само че нито един не го желае “, показа за Българска телеграфна агенция 80-годишният завеждащ лечебната активност в бранша по фтизиатрия към поделение „ Пулмология и фтизиатрия “ на държавната болница „ Д-р Стамен Илиев “ в Монтана доктор Цветан Петров.

Мотивира ме любовта към специалността, сподели за Българска телеграфна агенция 85-годишният общопрактикуващ доктор Оник Кеворкян, чийто кабинет е в хасковското село Стамболово. Признава, че и финансовото й измерение не е без значение.

Проблемът със застаряването на лекарите е обвързван и с неналичието на млади практикуващи медици - до 35 години. Според националната статистика техният брой в страната е 4 935 или 16.7 на 100 от всички. По думите на шефа на болничното заведение в Чирпан доктор Неделчо Тотев, който е и ръководител на Националното съдружие на общинските лечебни заведения, младите лекари идват за малко и бързо си отиват, като най-често намират реализация в чужбина.

Най-младият измежду персоналните лекари в Русенско - 45-годишният доктор Айдън Джиниев споделя, че повода е прекомерно огромната натовареност с административна активност, неналичието на професионално развиване и време за съответна отмора и отпуск. По думите му, с цел да бъде тази компетентност мечтана, би трябвало да се облекчи административната активност.

Каква е картината в страната?

Общо 1322 са лекарите на щат в Старозагорска област, от тях на възраст от 54 до 64 години са 514, а над 75 години броят им е 21, заяви за Българска телеграфна агенция Милена Караиванова, шеф на Териториално статистическо бюро-Югоизток в Стара Загора.

Броят на младите лекари до 35 години е 180. Само двама са постъпили в болничното заведение в Чирпан през последната година, сподели за Българска телеграфна агенция шефът й доктор Неделчо Тотев, който е и ръководител на Националното съдружие на общинските лечебни заведения. По думите му младите лекари идват за малко и бързо си отиват, като през последната година болничното заведение са напуснали трима млади експерти. Най-често намират реализация в чужбина, изясни доктор Неделчо Тотев. Той е безапелационен, че би трябвало извънредно незабавно да се подхващат ограничения от страната, тъй като дефицитът нараства с всяка една година.

Най-възрастният общопрактикуващ доктор на територията на Кюстендилска област е 85-годишна жена, оповестиха за Българска телеграфна агенция от Регионалната лекарска гилдия в Кюстендил. От всичките 389 лекари, членуващи в локалната гилдия, 152-ма са над 61-годишна възраст, показаха още от там. Средната възраст на лекарите измежду мъжете е 58 години, а тази измежду дамите - 57.

Четиридесет и четири % от сестринския личен състав в кюстендилската многопрофилна болница са в пенсионна възраст, сподели за Българска телеграфна агенция изпълнителният шеф на здравното заведение доктор Александър Величков. Това са общо 64 души, измежду които влизат медицински сестри, акушери, лаборанти. В пенсионна възраст в най-голямото здравно заведение в Кюстендилска област са и 20 % от лекарите. " Младите хора не остават в огромните градове и това не е единствено при лекарското съсловие. Това е обвързвано с по-добро възнаграждение, семейство, деца, обучение, просвета ", разяснява доктор Величков. Според него наклонността е огромните градове да стават все по-големи, а дребните - противоположното. Въпреки това все още в кюстендилската болница няма дефицит на медицински експерти. От няколко години в здравното заведение работят и лекари от Босилеград (Сърбия), които са приключили в България.

" Ако всички лекари и сестри в България, които са в пенсионна възраст се пенсионират, здравната ни система ще катастрофира ", сподели за Българска телеграфна агенция доктор Красимир Панчев, ръководител на Лекарската гилдия в района. " Съсловието в дребните градове е изцяло обезверено, а въвеждащата се сега електронна система не ни облекчава ", разяснява още доктор Панчев. Той уточни, че към този момент има заявки от медицински експерти, които заявяват отвод да работят със здравната каса. Това ще се отрази зле на здравната система като обслужване от една страна, а от друга - ще докара до увеличение на заплащането ", сподели още доктор Панчев.

В област Търговище работещите лекари в заведения за болнична и извънболнична помощ, както и в други здравни заведения, са общо 312, оповестиха за Българска телеграфна агенция от Териториалното статистическо бюро – Североизток. Кадровият недостиг и застаряването на експертите е измежду сериозните проблеми на управленията на лечебните заведения. Според основния доктор на МБАЛ-Търговище доктор Иван Светулков в такива условия се работи доста мъчно. “По биологични аргументи или гибел доста сътрудници отпаднаха от състава. Поради неналичието на фрагменти или поради неотложно излизане в по-продължителен болничен или отпуск, сме на ръба при съставянето на графици за подсигуряване на 24-часови наряди “, сподели той пред Българска телеграфна агенция. В болничното заведение в Търговище най-възрастните лекари са доктор Георги Георгиев и доктор Владимир Горанов, които са над 75-годишни.

По данни от статистиката в района доминират лекарите на възраст 55-64 години – 133-ма. Общо 16 са работещите медици възраст над 75 години, лекарите, а 49 са тези, които интензивно упражняват специалността си във възрастовия диапазон 65-74 години. Медиците до 35 години са 33-ма.

Възрастовата конструкция на регионалната болница в Търговище , където работят 98 лекари и 228 медицински експерти, демонстрира, че процентът на младите експерти е дребен. При лекарите най-голяма е групата на работещите на възраст сред 51-61 години – съвсем 38 %, а на младите до 30 години - 11 на 100.

Общо 803 лекари практикуват на главен трудов контракт в лечебните и здравни заведения в област Русе , Най-много са лекарите във възрастовия период сред 55 и 64 години - 298 души или 37,1 % от всички работещи в региона, а на работещите над 75-годишна възраст - 2,6 на 100 при 1,9 % за 2020 година. Делът на младите лекари до 35-годишна възраст към края на предходната година е 16,3 % или 131 души.

Близо две трети от постоянните членове на Регионалната лекарска гилдия (РЛК) към Българския лекарски съюз във Враца са в предпенсионна и пенсионна възраст, заяви за Българска телеграфна агенция ръководителят на колегията доктор Ирена Мазнева. От общо 612 лекари, членуващи в съсловната организация, 203-ма са на възраст 51-60 години, а 200 лекари – на възраст 61-70 години, сочи справката на РЛК-Враца към 30 юни тази година.

Само 25 са лекарите под 30 години, до момента в който 72 техни сътрудници или 12 на 100 от общия брой са над 70-годишна възраст и най-малко част от тях не престават да практикуват и след пенсионирането си. 

Макар и неотдавна да навърши 80 години, завеждащият лечебната активност в бранша по фтизиатрия към поделение „ Пулмология и фтизиатрия “ на държавната болница „ Д-р Стамен Илиев “ в Монтана доктор Цветан Петров към момента е на работното си място. Той е единственият експерт по лекуване на туберкулоза в област Монтана и е най-възрастният работещ доктор в района. „ Пенсионер съм от 17 години. Имам си всичко, които ми би трябвало да пребивавам. На работното си място съм към момента по две аргументи – да съм потребен на хората и да изцелявам още заболели преди да си отида от този свят, и тъй като никой различен доктор не желае да заеме мястото ми. Младите лекари приключват образованието си, а след това множеството от тях поемат към чужбина. Други се насочват към по-платените действия в медицината у нас. Веднага ще отстъпя мястото на някой млад, само че нито един не го желае. Никой не специализира в лекуване на туберкулоза и до в този момент няма кой да ме смени “, показа пред Българска телеграфна агенция възрастният доктор. Той разяснява, че туберкулозата към момента е рискова, въпреки и не както преди 80-100 години. Лечението й е дълготрайно и скъпо, а поради пандемията в последните две години доста инфектирани не идваха да се лекуват. Сега имаме взрив и отделението е съвсем цялостно, показа доктор Цветан Петров.

Над 55-годишна възраст са 70 % от лекарите, практикуващи в област Смолян, съгласно данни на Териториалното статистическо бюро. Застаряването на популацията в планинската област се отразява и на междинната възраст на медицинските експерти в района, като едвам 6.8 на 100 са младите лекари до 35 година В региона работят 305 медици, от които сред 55 и 64 година са 135, а в групата от 65 до 74 година попадат 66. Практикуващите доктори над 75-годишна възраст са 15, като в Смолян работи общопрактикуващ доктор на 80 година В болнични заведения в региона има осем лекари над 75 година, а в извънболничната помощ – шестима.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР