Над 55 години са 53,5 на сто от лекарите у

...
Над 55 години са 53,5 на сто от лекарите у
Коментари Харесай

Повече от половината лекари у нас са на възраст над 55 години

Над 55 години са 53,5 на 100 от лекарите у нас, които са общо 29 604 за страната, сочат данните на Националния статистически институт към края на 2021 година На пенсионна възраст – над 65 години, са 18,6 на 100. Проучване на кореспондентите на Българска телеграфна агенция в страната сподели, че интензивно работят и над 80-годишни медици, а някои от най-възрастните представители на хуманната специалност споделиха и своята мотивация за труд на тази възраст.

Застаряването на лекарите е измежду сериозните проблеми на управленията на лечебните заведения. Според основния доктор на МБАЛ-Търговище доктор Иван Светулков в такива условия се работи доста мъчно.

" Ако всички лекари и сестри в България, които са в пенсионна възраст, се пенсионират, здравната ни система ще катастрофира ", разяснява за Българска телеграфна агенция доктор Красимир Панчев, ръководител на Лекарската гилдия в Кюстендил.

„ Веднага ще отстъпя мястото на някой млад, само че нито един не го желае “, сподели 80-годишният завеждащ лечебната активност в бранша по фтизиатрия към поделение „ Пулмология и фтизиатрия “ на държавната болница „ Д-р Стамен Илиев “ в Монтана доктор Цветан Петров.

Мотивира ме любовта към специалността, каза 85-годишният общопрактикуващ доктор Оник Кеворкян, чийто кабинет е в хасковското село Стамболово. Признава, че и финансовото й измерение не е без значение.

Проблемът със застаряването на лекарите е обвързван и с неналичието на млади практикуващи медици - до 35 години. Според националната статистика техният брой в страната е 4 935 или 16.7 на 100 от всички. По думите на шефа на болничното заведение в Чирпан доктор Неделчо Тотев, който е и ръководител на Националното съдружие на общинските лечебни заведения, младите лекари идват за малко и бързо си отиват, като най-често намират реализация в чужбина.

Най-младият измежду персоналните лекари в Русенско - 45-годишният доктор Айдън Джиниев споделя, че повода е прекомерно огромната натовареност с административна активност, неналичието на професионално развиване и време за съответна отмора и отпуск. По думите му, с цел да бъде тази компетентност мечтана, би трябвало да се облекчи административната активност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР