Над 55 000 нарушения на трудовото законодателство констатираха инспекторите на

...
Над 55 000 нарушения на трудовото законодателство констатираха инспекторите на
Коментари Харесай

Над 55 хил. нарушения на трудовото законодателство за последните три месеца

Над 55 000 нарушавания на трудовото законодателство установяваха инспекторите на Главна ревизия по труда за първите три месеца на 2024 година Проверени са 11 300 предприятия с над половин милион служащи и чиновници, заети в тях.

Открити са над 28 000 нарушавания на наредбите за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд. Инспекторите по труда имат пълномощие да стопират обекти, машини и уреди, когато откритите нарушавания директно заплашват живота и здравето на работещите. От началото на годината тази мярка е приложена 118 пъти. Тя се употребява за предварителна защита на тежки трудови злополуки, а в някои случаи води и до избавяне на човешки живот.

И през 2024 година във фокуса на Главна ревизия по труда остава предварителната защита на недекларирания труд с акцент към работата без подписан трудов контракт. За първите три месеца на годината са открити 735 случая на работа без регистриран в Националната организация за приходите трудов контракт. 

Установените забавени трудовите хонорари на работещите са над 2.8 млн. лева Благодарение на Главната ревизия по труда за първите три месеца на 2024 година са изплатени над 1.7 млн. лева забавени хонорари, в това число и суми за предходни интервали.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР