Над 500 вече са жертвите, а около 3000 пострадалите в

...
Над 500 вече са жертвите, а около 3000 пострадалите в
Коментари Харесай

Над 500 загинали в Турция и Сирия и лоши прогнози

Над 500 към този момент са жертвите, а към 3000 потърпевшите в Турция и Сирия след по Рихтер, което удари Южна Турция рано тази заран, оповестява Си Ен Ен.

Спасителите трескаво търсят оживели, откакто мощното земетресение разклати района, бе последвано от голям брой вторични земетресения и се усети чак до Ливан и Израел.

Какво е известно досега:
Огромно злополучие: Земетресението с епицентър на 23 километра източно от Нурдаги в турския град Газиантеп и дълбочина от 24,1 километра е едно от най-силните, удряли района от повече от 100 години , съгласно данни на Геологическия топографски институт на Съединени американски щати. Жертвите: Най-малко 284 души са починали и над 2300 други са били ранени в Турция, оповестиха публични лица. В прилежаща Сирия жертвите са най-малко 386 души, от които 239 са най-вече в регионите на Алепо, Хама, Латакия и Тартус, осведоми здравното министерство. Белите каски осведомиха и за минимум 147 смъртни случая в следените от опозицията региони на Северозападна Сирия. Ранените в са 648 души, а различен 340 потърпевши са докладвани в региони, следени от опозицията. Според Геологическия топографски институт на Съединени американски щати общият брой на жертвите може да нарасне до 10 000 души. Опустошителни последствия: Сирийско-американското здравно сдружение заяви, че техните лечебни заведения в Сирия " са претъпкани с пациенти ", до момента в който Белите каски, известни и като Сирийската гражданска отбрана, оповестиха северозападната част на страната за " бедствена зона ". Разкази на оживели: Журналистът Еяд Курди, който живее в Газиантеп, описа пред Си Ен Ен, че е имало до осем " доста мощни " вторични труса за по-малко от минута след земетресението. Спасителни старания: Нидерландия и Израел са измежду откакто турската работа за бедствия насочи апел за помощ от интернационалната общественост. Междувременно близо 1000 доброволци са били изпратени от Истанбул в Южна Турция, с цел да се включат в интервенциите по търсене и избавяне. Условия за заледяване: Лошото време, включващо сняг и температури под нулата, евентуално ще попречи на напъните на спасителите, защото през района минава леден и дъждовен фронт. Утре температурите ще паднат, като минималнатите в Газиантеп се чака да се намалят до -6 градуса по Целзий. Глобална поддръжка: Лидери от Съединени американски щати, Индия, Пакистан и Украйна показаха съболезнования и дадоха обещание помощ след бедствието. Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан съобщи, че Съединени американски щати са " надълбоко загрижени " за разрушенията.  Изпращаме два самолета Обновена
Изпращаме два самолета " Спартан " и избавителни екипи в Турция

Готови сме да помогнем и с лекари от ВМА на Турция

Според Геологическия топографски институт на Съединени американски щати има 47% възможност броят на жертвите да доближи сред 1000 и 10 000 души, 27% късмет за нарастване до сред 100 и 1000, както и 20% опция да скочи до сред 10 000 и 100 000 души.

Прогнозата е направена въз основата на модел, основан на исторически трусове в района, популацията, изложено на най-силните земетресения, и уязвимостта на инфраструктурата в най-силно засегнатите зони.

" Населението в този район живее в здания, които са извънредно уязвими на трусове, макар че съществуват някои устойчиви структури ", регистрират от института.

Изчислява се и че икономическите загуби евентуално ще възлизат на сред 1 и 10 милиарда $ , което може да доближи до 2% от Брутният вътрешен продукт на Турция.
 Земетресения от 7,9 и 7,4 по Рихтер удариха Турция Обновена
Земетресения от 7,9 и 7,4 по Рихтер удариха Турция

Над 500 души починали, над 3000 са ранени в Турция и Сирия

Студената вълна, която минава през района, евентуално ще повлияе на напъните за избавяне и възобновяване.

Въпреки че началото на февруари попада в най-студената част от годината, актуалните температури са даже по-студени от междинните, с към 5 градуса по Целзий под сезонните правила.

Очаква се късно през днешния ден снеговалежът да се ускори и да продължи и във вторник. Снегът ще е най-силен по високите места, само че може да падне чак до границата със Сирия.

Въпреки суровите метеорологични изискванията, жителите бяха призовани да изоставен жилищата си, защото се чакат още вторични земетресения.

Съобщава се, че след земетресението е станала детонация на газопровод в южния турски окръг Хатай.

На разстояние към 3 км са се разразили пожари на две места по газопровода, който минава през региона на селището Топбогазъ, оповестява ТАСС.

Специалисти от петролната компания " Боташ " са осведомени за случилото се и се занимават с отстраняването на последствията от повредата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР