Над $500 млн. са инвестирани във виртуални недвижими имоти през

...
Коментари Харесай

Луда търговия с недвижими имоти в метавселената


Над $500 млн. са вложени във виртуални недвижими парцели през 2021 г
(снимка: Somnium Space)

Да притежаваш земя във видео-игра, сходно на концепцията за метапространството, не е нова концепция. През годините, наред с други вторични пазари за артикули във виртуалните видеоигри, визията за виртуални стопански системи стартира да придобива все по-конкретна форма.

През 2010 година състезател на онлайн играта Entropia Universe продаде виртуален нощен клуб на метеорит – виртуално заведение на име „ Club Neverdie ”, за почти 635 000 $. Това беше явен знак какво следва, отбелязва. Днес търговията с виртуални недвижими парцели процъфтява.

С възхода на криптовалутите и NFT, както и последните старания за лансиране на концепцията за метапространство, концепцията за вложение във виртуална земя от ден на ден наподобява на новата „ златна тресчица ”. Somnium е една от многочислените метапространствени платформи, които в последно време се появяват в заглавията поради умопомрачителните суми пари, които се изливат там. Други включват The Sandbox, Decentraland и Cryptovoxels. Тези образуват „ огромна четворка ” на пазара на недвижими парцели в метапространството.

Всички те се стремят да дооформят „ децентрализираното бъдеще на интернет ”. Стремят се да купят вярната виртуална земя в вярното време за вярната цена. Както и още десетки компании. Над 500 милиона $ са вложени във виртуални недвижими парцели в метапространството единствено през 2021 година, твърди. Цените са се повишили с цели 500% през последните месеци.

Компании като Republic Realm и Tokens.com харчат милиони за „ нищожни ” имоти виртуална земя. Тези компании, сходно на разработчиците в действителния свят, имат упоритости да построяват първокласни виртуални жилища за софтуерни разбирачи и свръхбогаташи. Инвестират в търговски пространства, за които се допуска, че по-нататък ще станат привлекателни за огромните марки, за създаване на „ търговски центрове ” и „ места за развлечение ”. И всичко това в границите на конкуриращи се метапространствени платформи, които са на години от всеобщото разбиране.
още по темата
И това не е всичко. Подобни „ разработчици ” притеглят парите на вложители. Наскоро Republic Realm получи финансиране в размер на 60 милиона $ в капиталов кръг, воден от Andreessen Horowitz. Точно по-късно компанията сътвори отделение за виртуални недвижими парцели.

Покупките на парцели наподобяват на придобиването на терен „ на зелено ” в зони, сходни на лъскавите и „ елитни ” квартали на блестящите мегаполиси. Фирмите се надпреварват да гадаят кои ще са бъдещите най-бляскави бизнес-квартали, които ще станат най-желаните виртуални недвижими парцели в обозримо бъдеще.

Други новостартиращи компании като SuperWorld и Upland ползват метод с разширена действителност. Те продават адреси и забележителности в действителния свят като виртуални имоти, които могат да бъдат нагиздени с реклами, изкуство или каквото и да е друго, което може да видите през екрана на телефона или бъдещите AR очила.

„ Тези виртуални местоположения могат да служат като места за събития или доста реалистични виртуални преживявания при извършване на покупки на цифрови или действителни артикули ”, написа анализаторът на Newzoo Михай Викол в отчет за трендовете при блокчейн игрите. „ Едно място в метавселената има капацитета да доближи до по-голям брой клиенти от множеството физически локации ”.

Нещата наподобяват съществени. Фирма на име Metaverse Group похарчи повече от 2,4 милиона $ за един виртуален терен със 116 имота в Decentraland предишния ноември. Планира да го трансформира в част от своя цифров фешън бизнес. Republic Realm заплати съвсем два пъти по-голяма сума за земя в The Sandbox и към този момент е разкрила търговски регион в Decentraland, наименуван Метаджуку – заигравка с емблематичния фешън квартал Шибуя в Токио. Освен това ръководи затворен комплекс от 100 частни виртуални вили, ситуирани на виртуалните острови в The Sandbox. Всяка вила коства десетки хиляди действителни пари.

Има и компании, които, въпреки да са покрай нововъведенията в софтуерния свят, се въздържат да се хвърлят в търговията с новите типове недвижими парцели. Подобно на всеки различен новоразгръщащ се пазар може да се чака, че ще има такива, които са надушили вярната посока и ще натрупат колосални облаги, и такива, които няма да съумеят да яхнат вълната и ще банкрутират.

Това, което следва да забележим, са най-разнообразни бизнес-модели, които занапред ще се нароят. Така да вземем за пример, Somnium не изисква от потребителите каквото и да било в началото влагане. Влизането не коства никакви пари – всеки може да се включи, да иде на виртуално събитие, да посети музей или атракцион. Когато обаче някой желае да построи постройка, да вземем за пример, към този момент би трябвало да заплати известна такса. Тя се заплаща в лична виртуална валута на платформата – Somnium кубове. Кубовете съществуват и отвън платформата като крипто-токени на база Ethereum.

Други платформи вероятно ще приложат разнообразни форми. Възможно е да има и спекулативни пазарни тактики даже. Но всичко това води към един въпрос: за кого е цялата работа?! Колко скъп ще е виртуален магазин за обувки на Adidas в метаджуку, в случай че има шепа участници и в Decentraland те не влизат за извършване на покупки, а просто желаят да ревизират, да речем, цената на своята NFT вила, с цел да могат да я продадат с облага?

Повечето вероятно гледат на настоящия си бизнес като на инвестиция, която ще се възстановява в по-дългосрочен проект. Например, Republic Realm наподобява като че ли въобще не се интересува от този проблем. „ Има и доста хора, които считат, че биткойнът е машинация ”, споделя основният изпълнителен шеф Джанин Йорио пред. „ Междувременно крипто-инвеститорите се возят в Lamborghini и живеят нашироко ”.

Тя прибавя, че метавселената неизбежно ще се развие и че в този момент въпросът е да направиш всичко, с цел да притежаваш „ верните ” парцели, когато в последна сметка метапространството се оформи. „ Не знаем тъкмо по кое време ще се случи. Не знаем тъкмо кои ще бъдат спечелилите ”, споделя Йорио. „ Но фактът, че това е идната еволюция на интернет, е 100% обезпечен ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР