Над 500 милиона лева за 2022-ра е платила българската индустрия

...
Над 500 милиона лева за 2022-ра е платила българската индустрия
Коментари Харесай

Асен Василев: Бизнесът ще спаси милиарди, влезем ли в Еврозоната

Над 500 милиона лв. за 2022-ра е платила българската промишленост за превалутиране в евро. Това изясни финансовият министър Асен Василев на днешния ексклузивен парламентарен надзор, като изрази цялостна убеденост за плюсовете за страната ни при участие в Еврозоната.

Ползата от влизането в Еврозоната ще е за лихвите, стана ясно от обстоятелствата, които изнесе от трибуната. Ако влезем в клуба на богатите страната ще спестим 500 милиона лв. от лихви, а бизнесът ще спести милиарди. Това демонстрират резултатите от участието на Хърватия в Еврозоната, увери Василев.

Стокоомбенът с Армения е 62,8 милиона лв., с Грузия – е  262 милиона, т.е. с  57 милиона по-малък от предходната година. Спадът се дължи на това, че е спрян износът на горива за Грузия. Така отговори финансовият министър на въпрос на синия водач и народен представител от ГЕРБ-СДС Румен Христов.
Василев осведоми, че износът в последните 30-на дни е почнал още веднъж и няма опит за отбягване на глобите.

Василев влезе в елементи и за загубите на арбитражни каузи и адвокатските адвокатски фирми, с които работи страната.

След направени инспекции, се откри, че дирекция " Съдебна отбрана " в Министерство на финансите работи без вътрешни правила – един човек взема решение критериите на състезанието, прави оценка кои да са адвокатските адвокатски фирми, с които страната работи и самичък абосолютно дефинира дали и какви да са заплащанията. Пълномощното е от  2015-а година и не е подновявано от нито един министър на финансите, посочи Василев.

Той изясни, че има и други нарушавания в самата дирекция. 

Министерство на правораздаването е с отвод от права и пълномощия и няма по какъв начин да съставлява обект на клевети от позиция на Министерство на финансите, изясни министърът.
Как ще спечелим и загубим  арбитражни каузи, това зависи от делата.

България има тежки загуби по арбитражни каузи, напомни Василев, като цитира делото на НЕК против „ Атомстрой износ ”, водено от същите адвокатски фирми, които употребява финансовото ведомство.
На въпрос кой и по какъв начин е открил съществуването на проблеми и не е ли по-добре да се решат проблемите по дисциплинарен път, в сравнение с със законодателни, Василев отговори:

„ Има редица проблеми, открити от инсепктората на МФ, те не са обществени. Има съществени нарушавания, свързани със сигурността на информацията и възлаганията към адвокатските адвокатски фирми. Какво постанова междуведомствения Консултативен съвет – би трябвало способени адвокати от правосъдното ведомство, които да дават процесуални инструкции. ”, изясни Василев.

На изказванията за обръч от адвокатски адвокатски фирми и компании, които биха облагодетелствали черни каси, той заключи: „ Съществуват опасения в обществеността, че едни пари са  разкешени на едни партии да пазят порочни практики. ”
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР