Над 500 жители на община Кърджали са били включени в

...
Над 500 жители на община Кърджали са били включени в
Коментари Харесай

Ш. Сюлейман: Над 500 жители на общината са ползвали услугите по проекта „Патронажна грижа +в община Кърджали”

Над 500 поданици на община Кърджали са били включени в дейностите  по план „ Патронажна грижа + в община Кърджали ”, съставен елемент 2, финансиран по Оперативна програма  „ Развитие на човешките запаси ” 2014-2020 година

Това стана ясно по време на заключителната конференция по плана, като резултатите от осъществените действия показа ръководителят на плана Ширин Сюлейман.

По думите й в целевата група на проекта  са били включени  331 поданици на община Кърджали – възрастни хора над  54 година с ограничавания или в неспособност за самообслужване, хора с увреждания и техните фамилии и чиновници на Община Кърджали, ангажирани с процесите на даване на здравни и обществени услуги, както и 180 консуматори на  социални  услуги, делегирани  от  държавата  дейности  за  предварителна защита и  преодоляване  на последствията от COVID-19. Представителите на целевата група бяха с  друг етнически генезис, пол, изповедание, обществен и здравен статус.

Целта на плана бе обезпечаване на  поддръжка посредством даване на патронажни грижи за възрастни хора и лица с увреждания посредством услуги в домашна среда, както и поддръжка за адаптиране на обществените услуги, делегирани от страната действия по отношение на разпространяването на COVID-19, акцентира Ширин Сюлейман.

Тя изясни, че предоставяните услуги са били в три съществени посоки. Оказвана е здравна помощ – работа с рехабилитатор и експерти съгласно потребностите на потребителя; психическа – главно за хора, претърпели болести като COVID-19, инфаркти, инсулти; и даване на обществени услуги – помощ в дома.

„ За въпросната разпозната група хора наехме домашни помощници, които да подкрепят потребителите, като им почистват и готвят. Назначихме медицински експерти за осъществяване на медицински операции, изписани на потребителите от лекуващите им лекари “, сподели Ширин Сюлейман.

Според нея обаче имало доста случаи, в които хора в трудоспособна възраст, които би трябвало да поставят грижа за свои родители и близки, не считат, че е морално да се възползват от услуга като примерно домакински асистент и не подават документи, а в това време са трудово ангажирани и има часове или дни, в които болният бива оставян напълно самичък.

По мотив устойчивостта на плана и продължение на дейностите по него, Ширин Сюлейман разгласи, че общината ще кандидатства с нов план „ Грижа в дома ”, за което към този момент има решение на Общинския съвет. „ Проектът е еднакъв с тази разлика, че с изключение на всички останали услуги до момента, потребителите ще могат да употребяват и лекарски услуги като предварителна защита на здравето ”, акцентира Ширин Сюлейман.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР