Над 500 души от селата Червен, Горнослав, Долнослав, Орешец и

...
Над 500 души от селата Червен, Горнослав, Долнослав, Орешец и
Коментари Харесай

Стотици протестираха срещу добива на мрамор в Асеновградско

Над 500 души от селата Червен, Горнослав, Долнослав, Орешец и Добростан стачкуваха на основния път Асеновград – Кърджали против оповестената концесия за рандеман на мрамор в Асеновградско. Недоволството им беше подкрепено от природозащитната организация „ Зелени Балкани “, юристи, локални производители и общественици. 500 са и подписите, които бяха добавени към листата с имена на протестиращи. Подписката ще се добавя до февруари идната година, а задачата й е да провокира локален референдум по тематиката и вниманието на институциите.

През миналата седмица поданици от засегнатите села се заканиха, че ще търсят правата си по законов ред. Те подадоха и три групови тъжби към Висшия административен съд. Очаква се да продължат ефикасните митинги и пред институциите, ангажирани с концесията.

От инициативния комитет напомнят, че находището Делчевото -2, предан от Министерски съвет на „ ЗАПРЯНОВИ – 03 “ за рандеман на мрамор, се намира в предпазената зона на биосферен парк „ Червената стена “.

Притеснението на жителите набъбна, откакто археолог Росица от Археологическия музей в Пловдив заяви, че в местността " Лопките " е бил опустошен енеолитния едноименен храмов комплекс. Местните настояват, че за нарушаването на археологическите пластове виновност носи същата компания, която желае да добива мрамор в региона, дружно с Община Асеновград и ВиК. В първия работен ден археолог Миткова ще подаде и сигнал към Министерство на културата, дружно със снимков материал на фрагменти от унищожена археология.

Желаещите да се включат в подписката за референдум могат да го създадат в питателните магазини, намиращи се на центровете на селата Горнослав, Червен, Долнослав, Орешец, Тополово и Добростан, както и в два магазина в Асеновград.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР