Над 500 000 лева ДМС (Допълнително материално стимулиране) са дадени

...
Над 500 000 лева ДМС (Допълнително материално стимулиране) са дадени
Коментари Харесай

Бившият екоминистър раздал 500 000 лева бонуси на служители само през април

Над 500 000 лв. ДМС (Допълнително материално стимулиране) са дадени на дирекция Оперативна стратегия " Околна среда " /ОПОС/ през април, заяви пред публицисти служебният министър на околната среда и водите Асен Личев при представянето така наречен " Зелена книга ", която е оценка за положението на околната среда за 2019 година

" Днес нещо ме изненада. Въпреки че тук е изтръскана торбата с парите, излизат най-различни документи. Днес излезе един, от който излиза наяве, че през април министър Емил Димитров е одобрил ДМС на основна дирекция ОПОС в размер над 500 000 лв.. Това е растеж от 200 %, при междинен % на ДМС за администрацията на министерството от 40 на 100. Вероятно, тъй като ОПОС е отхвърлил 2 задания, които съставляват недостига на министерството в размер на 8,5 млн. лева , разяснява министърът, като добави, че тематиката към момента се изследва и на по-късен стадий ще изнесат цялата информация.

Относно недостига в бюджета на Министерство на околната среда и водите Личев уточни, че тече инспекцията, а данните от нея ще бъдат оповестени скоро. По думите му става дума за тонове неточности, насъбрани с години от предходни ръководства. Той заяви, че има огромно закъснение на документи по разнообразни планове и проекти за ръководство на речните басейни и проектите за ръководство на риск от наводняване, които уреждат за страната метода на ръководство, гарантиране, че няма да има наводнения.

Министърът е уведомил, че през вчерашния ден е изпратено до Министерския съвет писмо по какъв начин да се извърши екологичното законодателство, в това число и това за Закона за биологичното многообразие по Плана за развиване, възобновяване и резистентност. Дали сме и допустимо най-кратката процедура, с цел да не спъваме напъните на държавното управление, сподели Личев.

Екоминистър разгласи, че не се е отказал да стопира вноса на боклуци. " Независимо от индикациите за напън извън се усеща като миризма, само че не физическа. Продължавам подготовката, както съм я замислил в сходство със Закона за околната среда, Закона за ръководство на отпадъците и Конституцията на България, Базелската спогодба и Регламента на Европейски Съюз за отпадъците ", добави министърът.

Той е разпореди да се приготви заповед, която не разрешава вноса на боклуци от страни, които не са членки на Европейски Съюз - Турция, Северна Македония и Сърбия, както и преносът на боклуци на територията на България. Допуска се изключение на преноса на отпадък сред Гърция и Румъния, тъй като те са членки на Европейски Съюз.

" Ще се опитам да забраня, въпреки и краткотрайно, превозването на боклуци през нашата акватория на Черно море. Това го върша от позиция за запазване на околната среда и водите, както и от позиция на публичното въодушевление на народа ", акцентира служебният министър.

От брифинга стана ясно, че има забавени процедури по издаване на сложни разрешителни. Затова е направен и график с приотизиране.

Според екоминистъра първата задача на постоянния кабинет е и незабавна актуализация на бюджета на министерството. Липсата на средства в предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда.

На бюджета, признат от Народното събрание за 2021 година, му е комплициран разходен предел от 70 млн. лева Този разходен предел не може да бъде изменен по време на служебното държавно управление. Това значи, че всички капиталови планове оттук насетне, в случай че има - няма по какъв начин да бъдат платени до конституиране на ново Народно заседание, означи министър Личев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР