Над 50 ученици от ПГРЕ “Г.С Раковски“ в гр. Бургас

...
Над 50 ученици от ПГРЕ “Г.С Раковски“ в гр. Бургас
Коментари Харесай

Лекция за защита правата на детето

 %d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d1%81-%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2-1  %d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d1%81-%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2-2  %d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d1%81-%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2-3
Над 50 възпитаници от ПГРЕ “Г.С Раковски “ в гр. Бургас слушаха лекция за правата на детето и тяхната отбрана от Европейския съд в Страсбург. Бургаският административен арбитър Чавдар Димитров, който е практикувал в Европейския съд за правата на индивида в Страсбург и Съда на Европейския съюз в Люксембург, срещна десетокласниците от Гимназията за романски езици с главните точки от Европейската спогодба за отбрана правата на индивида, които се отнасят до правото на живот и на независимост и сигурност, възбраната за изтезания, възбраната на робството и насилствения труд, възбрана на дискриминирането, независимост на мисълта, съвестта и религията и други, оповестиха от Административен съд – Бургас.

За удобства на учениците магистратът беше подбрал съответни каузи, които е разгледал Съда в Страсбург и се е произнесъл по едно или друго нарушаване на правата на детето в обособените страни от Европейски Съюз. Съдия Димитров уточни и проблем, по който България е наказана от европейския съд по тъжба на семейство иракски жители за нечовешкото и унизително отношение на българските управляващи в първите 24 часа от задържането във връзка с трите им деца.

В последвалия диалог въпросите на младежите бяха свързани с съответните ориси на децата след делата в Страсбург и каква е тежестта на решенията на Европейския съд върху страните от Европейски Съюз, учениците се интересуваха от правата на бежанците в България и Европа и разликата сред търсещ леговище човек и мигрант. Магистратът разясни, че бежанецът е човек, напуснал своята страна заради боязън от гонене поради раса, народност, принадлежност към съответна обществена група или политическо мнение. Много постоянно бежанците са хора, бягащи от боен спор в своята страна, добави арбитър Димитров и уточни, че мигрантите вземат решение да изоставен своята страна по аргументи, които не са свързани с гонене и боязън за живота им.

Лекцията на арбитър Чавдар Димитров е част от Образователната стратегия “Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “, която Административен съд – Бургас осъществя за втора година в партньорство в Гимназията за романски езици “ Г.С.Раковски “ в града.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР