Над 50 ученици от двете врачански училища „Иван Вазов“ и

...
Над 50 ученици от двете врачански училища „Иван Вазов“ и
Коментари Харесай

Над 50 ученици посетиха окръжния съд във Враца /снимки/

Над 50 възпитаници от двете врачански учебни заведения „ Иван Вазов “ и „ Никола Войводов “ през днешния ден посетиха окръжния съд във Враца в провеждащия се за седма поредна година Ден на отворените порти. Темата на събитието тази година бе „ Права и отговорности в правосъдния развой “.
До обяд посетители в правосъдната институция бяха третокласници с класен началник Илонка Каменова и преподавателя Ивелина Димитрова, а следобяд – възпитаници от седми до единадесети клас, които бяха придружавани от класния началник Албена Топашка и педагогическия консултант Пепа Фердинандова.
„ Мили деца, добре пристигнали в Окръжен съд – Враца! Нашият съд има доста дълга история – идната година той ще стане на 140 години. Всички съдилища в България са основани незабавно след Освобождението. В началото съдът е бил мястото, където са се решавали разногласия, за които хората не могли да се схванат между тях. И до през днешния ден тези разногласия не престават да се вземат решение в съда – това са делата за делба на имущество, за разводи, за осиновявания. Но съдът е и мястото, което подсигурява, че в света, в които живеем, ще има правдивост “, с тези думи посрещна най-малките посетители Веселка Иванова, и.ф. административен началник, ръководител на окръжния съд във Враца.
Съдия Иванова ги срещна най-общо с това какво е закононарушение, по какъв начин се санкционират закононарушенията и какви каузи най-често се гледат в окръжния съд. Попита ги също може ли дете да попадне в съда и им изясни, че в случай че детето е станало очевидец на закононарушение, то може да бъде разпитано. Най-често обаче това не става в правосъдната зала, а в специфична стая, която се назовава „ синя зала “ и не се намира в правосъдната палата.
Съдия Евгения Симеонова и младшите съдии Иван Никифорски и Магдалена Младенова обясниха на наличен език на децата какво съставляват законите, какви типове каузи преглежда съдът, кои къде стои в правосъдната зала по време на делата и дадоха отговор на многочислените им въпроси. Най-голям бе ползата на малчуганите към наказателните каузи. Те даваха образци от филми, интересуваха се по какъв начин ще се реши един или различен проблем и желаеха да научат повече за самия правосъден развой. В края на срещата децата пожелаха да се снимат с тогите на съдията и прокурора, и множеството от тях обявиха, че като пораснат желаят да станат съдии. Съдия Евгения Симеонова и децата си дадоха обещание да се срещнат още веднъж и тогава децата, в ролята на правосъден състав, да се опитат да осъдят злата мащеха от приказката „ Снежанка и седемте джуджета “. На потегляне гостите получиха подаръчета във връзка идните коледни празници.
Председателят на окръжния съд във Враца Веселка Иванова поздрави и учениците от СУ „ Никола Войводов “. Пред тях тя приказва за главния закон в Република България – Конституцията, за разделянето на управляващите и типовете власт в страната, за обсъжданите каузи във Врачанския областен съд. Съдия Петя Вълчева и младшите съдии Иван Никифорски и Магдалена Младенова показаха пред момчетата и девойките по какъв начин се образуват гражданските и наказателните каузи, какви са страните и техните права и отговорности в един правосъден развой, разликите сред наказателните и гражданските каузи. Те обясниха на учениците също каква е разликата сред съзнателно закононарушение и такова по несъобразителност, и за какво в някои случаи наказването може да бъде понижено с една трета. Сред въпросите, които зададоха учениците, бяха кои са най-тежките каузи, които са обсъждани в съда и защо закононарушение се постановява доживотна присъда. За да знаят тъкмо своите права и отговорности, в края на срещата, всеки възпитаник получи като подарък Конституцията на Република България.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР