Над 50 съкратени миньори от рудниците в Бобов дол се

...
Над 50 съкратени миньори от рудниците в Бобов дол се
Коментари Харесай

Съкратени миньори поискаха съдействие от Мая Манолова

Над 50 съкратени миньори от рудниците в Бобов дол се събраха в центъра на Кюстендил да изразят недоволството си от обнародвани този месец в Държавен вестник промени в бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) и Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), съобщи Дарик радио. Според тях те към този момент няма да имат опция да се пенсионират по-рано като служащи първа категория и ще би трябвало да чакат още близо 20 години за това, макар насъбрания трудов стаж. Става дума за към 500 миньори от района на Бобов дол и Дупница. Миньорите се срещнаха с омбудсмана Мая Манолова, която им даде обещание подпомагане при решение на проблема.
" Това е абсурд, напряко геноцид към миньорите. Аз имам трудов стаж от 25 години, 11 месеца и 28 дни, 45 години навърших през ноември, само че от 2016 година имаме по два месеца от горната страна, де факто през май разчитах да се пенсионирам. С този абсурд ходя на 60 години. До януари съм на борсата по-късно оставам без пари, рудник Бабино е затворен, къде можем да работим ние ", декларира един от миньорите.
" Проверих стенограмите, нито на съвещание на бюджетната, нито на обществената комисия, нито в зала на първо и второ четене е имало диспути по измененията в бюджета на ДОО. Нито един от депутатите не е коментирал, това, същото и при разискванията на тристранната комисия. Нито синдикати, нито депутати от всички цветове са обърнали внимание, текстът се е промушил или просто са го проспали. Ако приемем, че някои са били " за ", би трябвало да е имало претекстове и планове ", разяснява Манолова. " Аз считам, че методът, в който без предизвестие се лишават права на хората, е надълбоко неправдив. Миньорите нямат друга причина да работят за 600 лева при тези извънредно тежки условия, в случай че не са привилегиите, които имат, а една от тях е ранното пенсиониране ", съобщи още тя.
На 28 декември омбудсманът ще се срещне с шефа на Националния застрахователен институт (НОИ) Ивайло Иванов, с цел да се убеди дали това е реалност. Ако е по този начин, ще приготви текстове, с които да убеди депутатите от регионите с мини - Кюстендил, Стара Загора, Смолян, Добрич да ги подпишат и да защитят гласоподавателите си.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР